Zoals je ongetwijfeld weet, zijn er een aantal bijzondere verrichtingen die je moet kunnen. Eén van de minst moeilijke daarvan is recht achteruit rijden.

Als ik aan m’n leerlingen vraag of ze even recht achteruit willen rijden, dan begrijpen ze vaak niet hoe dit nou moeilijk kan zijn.

Ik ben het er mee eens dat het recht achteruit rijden op zich niet moeilijk is, maar dat is ook niet het belangrijkste. Het gaat, zoals altijd bij het autorijden, om veiligheid.

Het is natuurlijk prachtig als je in een kaarsrechte lijn achteruit kunt rijden, maar het wordt minder leuk als je iemand voor z’n sokken rijdt. Laten we samen eens kijken hoe je dit veilig doet.

Hoe kun je veilig recht achteruit rijden?

Zoals bij elke bijzondere verrichting is veiligheid het belangrijkste. Je examinator zal het belangrijker vinden dat je goed kijkt en juist reageert op andere weggebruikers, dan dat je kaarsrecht achteruit rijdt.

Kijk ruim voordat je een plek zoekt om recht achteruit te rijden of het wel mag in de straat waar je rijdt. Kijk dus goed naar verkeersborden om te zien of het geen weg is met bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer.

Stap één bij recht achteruit rijden

Kies een plek uit om recht achteruit te rijden en laat de weggebruikers om je heen zien wat je van plan bent.

Ga eerst kijken; binnenspiegel, naar voren, rechter buitenspiegel en over je rechter schouder. Zet vervolgens de richtingaanwijzer aan naar rechts.

Zorg dat je auto op ongeveer 50 centimeter vanaf de stoeprand of berm zet. Dit omdat je dan nog de ruimte hebt om eventueel te corrigeren.

Maak het jezelf ook niet moeilijk en zorg dat de wielen recht staan als je stilstaat. Anders moet je, als je achteruit gaat rijden, gelijk gaan corrigeren.

Stap twee bij recht achteruit rijden

Ga vervolgens kijken in al je spiegels en dode hoeken. Is het vrij? Zet dan je de auto in de achteruitversnelling.

Rol naar achteren met slippende koppeling. Zo houd je de snelheid goed onder controle.

Recht achteruit rijden

De bedoeling is dat je zo’n 20 meter recht achteruit rijdt. Als je merkt dat je steeds dichterbij of verder vanaf de stoeprand of berm raakt, maak dan een kleine stuurbeweging om te corrigeren.

Als je de stuurbeweging te groot maakt, dan moet je gelijk weer een stuurbeweging maken om je correctie te corrigeren. Dan wordt het dus meer slalommen en dat is natuurlijk niet de bedoeling ;-).

Ik val nu weer in herhaling, maar veiligheid blijft het allerbelangrijkste. Komt er verkeer aan die je hindert tijdens het achteruit rijden, zorg dan dat je de auto stil zet. Is het verkeer voorbij, ga dan pas weer verder.

Recht achteruit rijden

Blijf dus CONSTANT goed in al je spiegels en voor je kijken!

Stap drie bij recht achteruit rijden

Na ongeveer 20 meter recht achteruit rijden zet je de auto stil.

Recht achteruit rijden

Voordat je wegrijdt vergeet dan de volgende stappen niet:

  • Kijk in je binnenspiegel, naar voren, linker buitenspiegel en over je linkerschouder.
  • Is het vrij, zet dan de richtingaanwijzer aan naar links aan en rijdt vervolgens weg.
  • Doe als laatste nog even een nacontrole in je binnenspiegel en linker buitenspiegel.

Video recht achteruit rijden

Omdat bewegende beelden vaak (nog) meer zeggen dan woorden en plaatjes, heb ik ook nog een korte video over recht achteruit rijden voor je gemaakt.

En dat was het recht achteruit rijden. Ziet er niet al te moeilijk uit toch?

Ik hoop dat je hier mee geholpen bent.

Heb je nog extra tips? Laat het hieronder in de reacties even weten.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]