Een tijdje geleden heb ik uitgelegd hoe je achteruit fileparkeren uitvoert. Een, volgens de meeste mensen, moeilijke bijzondere verrichting. Maar gelukkig is er ook een makkelijkere manier. Vooruit fileparkeren is voor de meeste onder ons de meest fijne manier van fileparkeren.

Het voordeel van vooruit fileparkeren in plaats van achteruit, is dat het sneller gaat en dat het een stuk makkelijker is qua kijkgedrag.

Het enige nadeel hiervan is dat je meer ruimte nodig hebt. Onthoud goed dat je om vooruit te fileparkeren minimaal twee parkeerplaatsen nodig hebt.

Laten we samen gaan kijken hoe je vooruit fileparkeren aanpakt.

Wat is belangrijk bij vooruit fileparkeren?

Zoals bij elke bijzondere verrichting is veiligheid het belangrijkste. Tijdens je tussentijdse toets of rijexamen zal je examinator het belangrijker vinden dat je goed kijkt en juist reageert op andere weggebruikers, dan dat je in één keer de auto kaarsrecht de auto parkeert.

Dus zoals je vast wel weet: veiligheid boven alles.

Kijk ruim voordat je vooruit wilt fileparkeren of het wel mag in de straat waar je rijdt. Kijk dus goed naar verkeersborden om te zien of het geen weg is waar een parkeer/stilstaan verbod geldt. Anders zul je even door moeten rijden.

Stap één vooruit fileparkeren

Kies je plek voor vooruit fileparkeren en laat de weggebruikers om je heen zien wat je van plan bent.

Ga eerst kijken; binnenspiegel, rechter buitenspiegel en over rechter schouder. Zet vervolgens de richtingaanwijzer aan naar rechts.

Zet je auto naast de andere auto en houd ongeveer 50cm afstand.

Vooruit fileparkeren stap 1

Stap twee vooruit fileparkeren

Zodra je stil staat kijk dan goed om je heen in alle spiegels en dode hoeken. Is het vrij? Rol dan naar voren, totdat de middenstijl van je auto op gelijke hoogte is met de voor- of achterbumper van de auto naast je.

Stuur vervolgens volledig in naar rechts.

Vooruit fileparkeren stap 2

Stap drie vooruit fileparkeren

Je wilt natuurlijk niet de stoeprand raken, dus stuur als de auto op ongeveer 45 graden staat geleidelijk weer terug naar links.

Zet de wielen recht als je parallel aan de stoeprand staat. Gebruik, in dit geval, je rechter buitenspiegel om dat te checken. Zet dan de auto stil.

Staat er nog een auto voor je geparkeerd? Zet de auto dan zo neer dat de achterwielen van deze geparkeerde auto nog ziet. Op deze manier kun je namelijk dan mooi in één keer achter de auto vandaan rijden.

Vooruit fileparkeren stap 3
Vooruit fileparkeren stap 3

Stap vier (veilig wegrijden)

Je wilt natuurlijk ook ooit weer eens wegrijden. Kijk voor je gaat in binnenspiegel, linker buitenspiegel en linker dode hoek.

Is het vrij? Zet dan je richtingaanwijzer aan naar links.

Laat de auto heel langzaam naar voren rollen en stuur snel volledig in naar links. Zodra je achter de auto voor je vandaan bent en wegrijdt doe dan nog even een nacontrole in je binnen- en linker buitenspiegel.

En dat was vooruit fileparkeren.

Heb je nog vragen of tips om het vooruit fileparkeren nog makkelijker te maken? Laat het hieronder weten in de reacties.

Klik hier en ontdek 'De Ultieme Rijexamen Gids'

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]