Voor veel leerlingen staat fileparkeren achteruit ongeveer gelijk aan de hel op Aarde. Niet alleen voor leerlingen trouwens, ook veel mensen met een rijbewijs hebben een bloedhekel aan fileparkeren.

Maar waarom is dat nou eigenlijk?

Eerlijk gezegd zou ik het niet weten, maar waarschijnlijk komt het omdat dit gezien wordt als een extreem moeilijke oefening.

Tijdens mijn opleiding tot rijinstructeur moest ik ook opnieuw afrijden. Dat betekent dat ik moest rijden volgens het boekje, zoals het jou ook aangeleerd wordt of gaat worden.

Tijdens die rit moest ik twee bijzondere verrichtingen compleet foutloos uitvoeren. Eén daarvan was fileparkeren achteruit. Ik blij, want dit moet ik dagelijks doen als ik voor m’n deur wil parkeren.

Vol vertrouwen begon ik aan de oefening en…

rij de auto vol over de stoep heen. Goed bezig al zeg ik het zelf. Nu had ik het geluk dat ik nog een herkansing mocht doen. En gelukkig voor mij liep dat wel goed af.

Het ging mis, omdat ik gewoon niet geconcentreerd was en dacht ‘het wel even te doen’. Concentratie is bij deze verrichting het belangrijkste. Laten we samen eens kijken hoe we dat fileparkeren gaan overwinnen.

Aanpak fileparkeren achteruit

Zoals bij elke bijzondere verrichting is veiligheid het belangrijkste. Tijdens je tussentijdse toets of rijexamen zal je examinator het belangrijker vinden dat je goed kijkt en juist reageert op andere weggebruikers, dan dat je deze verrichting technisch foutloos uitvoert.

Dus zoals altijd; veiligheid boven alles.

Kijk ruim voordat je wilt gaan fileparkeren of het wel mag in de straat waar je rijdt. Kijk dus goed naar verkeersborden om te zien of het geen weg is met eenrichtingsverkeer of er een parkeer/stilstaan verbod geldt.

Mag je hier fileparkeren

Stap 1

Kies een plek uit om te fileparkeren en laat de weggebruikers om je heen zien wat je van plan bent.

Ga eerst kijken; binnenspiegel, naar voren, rechter buitenspiegel en over rechter schouder. Zet vervolgens de richtingaanwijzer aan naar rechts.

Zet je auto naast een andere auto en houd ongeveer 50cm afstand.

Fileparkeren achteruit

Stap 2

Ga vervolgens kijken in al je spiegels en dode hoeken. Is het vrij dan zet je de auto in de achteruitversnelling.

Rol naar achteren met slippende koppeling. Zo houd je de snelheid goed onder controle.

Maar wanneer ga je dan insturen?

Vlak voordat de middenstijl van de auto ter hoogte is van de voor- of achterbumper, van de auto naast je, ga je eerst kijken in de binnenspiegel, linkerbuitenspiegel en over de linkerschouder. Dit doe je om zeker te weten dat er geen weggebruiker is die je links voorbijgaat als je gaat insturen.

Stap 3

Dan kom je bij het instuurmoment. Stuur alles in naar rechts, dus totdat je het stuur niet verder naar rechts kunt draaien. Blijf goed om je heen kijken, zodat je eventueel kunt stoppen voor weggebruikers die je zou kunnen hinderen.

Zodra je rechterbuitenspiegel op ongeveer gelijke hoogte is met de voor- of achterbumper van de auto naast je, stuur je alles in naar links.

Stap 4

Laat de wielen vervolgens naar links ingestuurd staan en rol rustig door met slippende koppeling. Zodra je recht achter de auto voor je staat, zet je de auto stil.

Laat de wielen naar links ingestuurd staan, zodat je gelijk weer weg kunt rijden.

Voordat je wegrijdt vergeet dan de volgende stappen niet:

  • Kijk in je binnenspiegel, naar voren, linker buitenspiegel en over je linkerschouder.
  • Is het vrij, zet dan de richtingaanwijzer aan naar links aan en rijdt vervolgens weg.
  • Doe als laatste nog even een nacontrole in je binnenspiegel en linker buitenspiegel.
Stap 4 fileparkeren

En klaar ben je. Maar zoals bij elke bijzondere verrichting; oefening baart kunst. 😉

Nog even kort de stappen onder elkaar:

  • Kijk of je in de straat mag parkeren
  • Kijken, richtingaanwijzer en auto stil zetten op ongeveer 50cm van de auto naast je
  • Kijken, achteruitversnelling, rollen met slippende koppeling, vlak voor je middenstijl bij voor- of achterbumper is kijken of het vrij is
  • Dan alles insturen naar rechts, om je heen blijven kijken, zodra rechterspiegel op gelijke hoogte is met voor- of achterbumper alles sturen naar links
  • Rustig door laten rollen en zodra je recht achter de auto voor je staat, zet je de auto stil.

Zo, nu kan jij ook zonder problemen achteruit fileparkeren.

Heb je nog extra tips? Laat het hieronder in de reacties even weten.

Wil jij helpen deze website in de lucht te houden?

Doneer dan nu via Tikkie via deze link:

Nu doneren via Tikkie

Of scan onderstaande QR-code:

Doneren kan al vanaf 1 eurocent. Namens mij alvast hartstikke bedankt!