Grote bloembakken, paaltjes, geparkeerde auto’s en weinig zicht. Het rijden op een woonerf wordt nog wel eens spannend gevonden. Ook niet zo vreemd, want een woonerf ziet er een stuk anders uit dan de wegen waar je normaal gesproken op rijdt.

Juist omdat een woonerf er zo anders uitziet, gelden er ook aparte verkeersregels. Die zijn er niet om je te pesten, maar zijn nodig om het belopen en berijden hiervan veilig te houden.

Om je het één en ander duidelijk te maken ga ik je hieronder alles vertellen over woonerven, welke verkeersregels er gelden en weet je uiteindelijk hoe je voortaan zonder problemen een woonerf kunt rijden.

Wat zijn de kenmerken van een woonerf?

Zoals ik hierboven al heb gezegd is de indeling van de weg op een woonerf een heel stuk anders dan je normaal gesproken ziet. Maar wat zijn dan de kenmerken van een woonerf en hoe kun je een woonerf herkennen?

Een paar kenmerken:

  • Verspringende wegen
  • Geen stoep (trottoir) aanwezig voor voetgangers
  • Bloembakken op straat
  • Objecten om je snelheid eruit te halen, zoals paaltjes, drempels of hoekige wegen
  • Andere verkeersregels, zoals andere snelheid, parkeren en plaats op de weg voor voetgangers

Aan deze kenmerken kun je bepalen of je op een woonerf zit. Maar om het zeker te weten zal je moeten uitkijken naar onderstaand bord:

Woonerf

Als je dit bord voorbij rijdt, dan weet je 100% zeker dat je op een woonerf rijdt.

Maar hoe weet je dat je aan het einde van een erf bent? Dan zie je onderstaand verkeersbord:

Einde woonerf

Hoe zit het met voetgangers op een woonerf?

Waar voetgangers normaal gesproken niet zomaar de rijbaan mogen gebruiken, is dat op een woonerf een ander verhaal. Hier mogen ze namelijk overal de weg gebruiken. Kinderen mogen bijvoorbeeld dus overal spelen op de weg.

Dat wil trouwens niet zeggen dat voetgangers zomaar voor auto’s mogen gaan staan. Als dit namelijk het geval is, dient de voetganger plaats te maken op basis van artikel 5 van de wegenverkeerswet. Dit artikel zegt namelijk het volgende:

Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Klik hier en ontdek 'De Ultieme Rijexamen Gids'

Wat is de maximumsnelheid op een woonerf?

Op een woonerf geldt een aangepaste maximumsnelheid. Juist omdat hier vaak smal en onoverzichtelijk is, mag je als bestuurder niet sneller rijden dan 15 km/u. Fietsers mogen dus ook niet harder!

Waar mag je parkeren op een woonerf?

Op een woonerf mag je niet zomaar je auto overal parkeren. Hiervoor gelden ook weer aparte regels. Ben je bestuurder van een motorvoertuig of brommobiel, dan moet je deze parkeren in een parkeervak.

Uitzondering op deze regel zijn bestuurders van motorvoertuigen op meer dan 2 wielen die voorzien zijn van een gehandicaptenparkeerkaart.

Voorbeeld gehandicaptenparkeerkaart (bron: Wikipedia)

Deze mogen maximaal 3 uren parkeren buiten het vak, indien zij gebruik maken van een parkeerschijf.

Hoe herken je het einde van een woonerf?

Wat ook goed en belangrijk is om te weten, is dat zowel het begin als het einde van een erf bestaat uit een in-uitrit constructie. Dat wil dus zeggen dat je al het verkeer voor moet laten gaan als je een erf in- of uitrijdt.

In- uitrit constructie

Dit is belangrijk om te weten, omdat het soms niet helemaal duidelijk is of je nou met een in- uitrit constructie te maken hebt. Je kunt een in-uitrit constructie onder andere herkennen aan:

  • Een verhoging/verlaging van de trottoir
  • Paaltjes
  • Afwezigheid van bochtbanden

Ik hoop dat dit artikel je weer goed op weg heeft geholpen. Het belangrijkste op een woonerf is rustig rijden en goed blijven kijken. Verwacht dat er opeens een kind voor de auto springt. Aan jou de taak om ervoor te zorgen dat je nog op tijd kunt remmen.

Heb je nog vragen? Laat het hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

,