Het klinkt simpel, maar in de praktijk lopen er genoeg automobilisten tegenaan. Het herkennen van een in- uitrit blijkt soms lastiger dan je in eerste instantie zou denken.

Toch is het ontzettend belangrijk om te weten of je te maken hebt met een in- uitritconstructie. Onduidelijkheden en verwarring kunnen in het ergste geval dodelijk zijn.

Maar geen zorgen, na het lezen van dit bericht wordt het allemaal duidelijk voor je. Dit zijn de onderwerpen die voorbij gaan komen:

Hoe herken je een in- uitrit?

Voordat je jezelf druk hoeft te maken over de verkeersregels, is het ten eerste belangrijk om te weten hoe je een in- uitrit kunt herkennen.

Je kunt deze bijvoorbeeld aan de volgende zaken herkennen:

 • Inritten bij woonhuizen, garageboxen of bedrijven.
 • Trottoir of fietspad loopt op nagenoeg dezelfde hoogte als de doorgaande weg, in nagenoeg dezelfde kleur en structuur door over de aansluitende weg
 • Het gebruik van inritblokken
 • Gebruik van paaltjes
 • Hekken en poorten ter hoogte van de in- uitrit

Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden, verderop in dit bericht kun je foto’s zien van in- uitritten. Maar tevens zie je ook foto’s waarbij je niet te maken hebt met een in- uitrit.

Welke verkeersregels zijn er bij een in- uitrit?

Nu je weet hoe je een in- uitrit kunt herkennen, is het verrekte handig om ook de verkeersregels er even bij te pakken. En deze zijn simpeler dan je misschien van tevoren had bedacht.

Het inrijden van een inrit of het uitrijden van een uitrit is een bijzondere verrichting. En de regel bij bijzondere verrichtingen is dat je al het overige voor laat gaan.

Tip van Sander:

Zorg dat je bij een in- uitrit ruim op tijd afremt en in de 1e versnelling schakelt. Zo kun je voldoende de snelheid eruit halen. Op deze manier heb je genoeg tijd om te kijken en (eventueel) aan je voorrangsverplichting te voldoen.”

En nu hoor ik je denken; ‘huh, maar een bijzondere verrichting is toch parkeren of iets dergelijks?’ Klopt dat ook, maar het in- of uitrijden van een in- uitritconstructie valt daar dus ook onder. Van rijstrook wisselen of invoegen is bijvoorbeeld ook een bijzondere verrichting.

Ik kom binnenkort nog met een nieuw bericht over bijzondere verrichtingen, waarin ik er dieper op in ga.

Maar wie of wat valt er dan allemaal onder het begrip ‘verkeer’? Het verkeer omvat alle weggebruikers. En alle weggebruikers zijn:

 • Voetgangers
 • Fietsers
 • Bestuurders van een gehandicaptenvoertuig
 • Bestuurders van motorrijtuigen
 • Bestuurders van motorvoertuigen
 • Bestuurders van tram, trein en metro
 • Bestuurders van wagens
 • Ruiters
 • Geleiders van rij- en trekdieren en vee

Wil je weten wat er allemaal valt onder motorrijtuigen, motorvoertuigen en wagens? Hier vind je het complete overzicht van alle voertuigen.

Daarnaast mag je ook niet parkeren voor een in- uitrit. En handig om erbij te vermelden; dat mag ook niet als deze van jezelf is.

Waarom is het herkennen van een in- uitrit zo belangrijk?

Nu je de verkeersregels weet, zal het je duidelijker worden waarom het zo belangrijk is om (tijdig) een in- uitrit te herkennen.

Zoals je nu weet moet je al het overige verkeer voorrang verlenen of voor laten gaan. Op het moment dat het je niet op tijd duidelijk is of je te maken hebt met een in- uitrit is de kans op levensgevaarlijke situaties aanwezig. Want als je niet weet wie je voorrang moet verlenen of voor moet laten gaan, hoe kun je dan een veilige oplossing bedenken?

Ik heb hieronder een aantal foto’s voor je geplaatst om het nog een stuk duidelijker voor je te maken.

Foto’s van in- uitritconstructies en uitzonderingen

Uitrit industrieterrein
Foto 1: Dit is een in- uitrit op een industrieterrein.
Foto 2: Dit is GEEN in- uitrit, maar een drempel. Ondanks dat het misschien de kenmerken (paaltjes en verhoging) lijkt te hebben, heb je hier te maken met een gelijkwaardig kruispunt.
In- uitritconstructie
Foto 3: Dit is duidelijk herkenbaar als in- uitrit. Je ziet bijvoorbeeld de verhoging met inritblokken en paaltjes.
Uitrit
Foto 4: Aan de inritblokken kun je al zien dat dit een in- uitrit is. De extra moeilijkheid in deze situatie is dat er nog een fietspad overheen loopt. Extra voorzichtigheid geboden dus!
Uitrit
Foto 5: Deze kom je vooral in woonwijken veel tegen. Door de verlaging van het trottoir kun je duidelijk zien dat dit een in- uitrit is van een woning.
Foto 6: Op het eerste gezicht zou je denken dat je hier te maken hebt met een in- uitrit. Er staan paaltjes en het lijkt alsof je over het trottoir moet gaan rijden, maar niets is minder waar. Dit is namelijk een gelijkwaardig kruispunt. De volgende foto van dit kruispunt maakt het duidelijker.
Foto 7: Het wordt in dit geval extra duidelijk gemaakt met een verkeersbord. Dat verkeersbord is geen overbodige luxe, want dit soort constructies leveren juist die verwarring op die je absoluut niet wilt.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

, ,