Inhalen is één van de dingen die je veilig moet kunnen doen in de auto. Het is ook één van de leukste dingen om te doen, want zeg nou zelf. Er is is toch niets leukers om in een lesauto een andere automobilist in te halen? 😉

Het mag dan leuk zijn, maar het is belangrijk om te weten waar en wanneer dat mag. Inhalen is namelijk een manoeuvre waarbij gemakkelijk hinder of een onveilige situatie ontstaat als je dit niet goed uitvoert.

Waar mag je inhalen?

Om veilig te kunnen inhalen is het noodzakelijk om te weten welke verkeersregels er zijn met betrekking tot dit. Wat enorm belangrijk is om te weten, is dat inhalen ALTIJD LINKS gebeurd.

Nou ja, bijna altijd links, want er zijn een paar uitzonderingen waarbij je ook rechts mag inhalen:

 • In een File
 • Vlak voor of op een Rotonde
 • Op een Uitvoegstrook
 • Op een Invoegstrook
 • Een Tram

De oplettende kijker spot het ezelsbruggetje 😉

In alle andere situaties gebeurd het dus alleen links.

Klik hier en ontdek 'De Ultieme Rijexamen Gids'

Wanneer mag je niet inhalen?

Maar er zijn ook genoeg situaties waarbij je niet mag inhalen. Minstens net zo handig om te weten. De reden waarom dat op bepaalde momenten en punten niet mag, is omdat het onveilige situaties op kan leveren. Inhalen mag niet:

 • Vlak voor een gevaarlijke bocht
 • Vlak voor of op een zebrapad
 • Bij een doorgetrokken streep
 • Als verkeersborden dat aangeven
 • Op een helling vlakbij de top
 • Als je zelf wordt ingehaald

Vlak voor een gevaarlijke bocht

Inhalen voor een gevaarlijke bocht is natuurlijk niet handig. Als je niet goed een bocht door kunt kijken, dan weet je dus ook niet of er tegenliggers aankomen. Indien er twee (of meer) rijstroken zijn in jouw rijrichting, dan mag het weer wel.

Vlak voor of op een zebrapad

Door voertuigen die voor je rijden is het soms lastig zien of er mensen willen oversteken op een zebrapad. Hierdoor is in de wet vastgelegd dat je bestuurders niet vlak voor of op een zebrapad mag inhalen.

Onthoud het woord bestuurders goed, want dat betekent inderdaad dat je ook geen fietsers mag inhalen. Ook al kun je zien dat er niemand wil oversteken.

Je mag wel ruiters of geleiders van rij- trekdieren of vee inhalen.

Doorgetrokken streep

Er is altijd een goede reden waarom er een doorgetrokken streep op het wegdek is aangebracht. Dit wil namelijk zeggen dat je op een weg(deel) rijdt, waar inhalen te gevaarlijk is.

Dus ook al heb je langzaam rijdend verkeer voor je, dan mag je er alsnog niet voorbij, tenzij er een verkeersbord staat die zegt dat het wel mag. Vaak zie je op wegen waar veel trekkers rijden verkeersborden staan die zeggen dat je deze wel mag inhalen zoals hieronder:

Inhalen toegestaan

Als verkeersborden dat aangeven

Eén van de redenen waarom je de auto theorie goed moet kennen, is omdat je goed moet weten wat verkeersborden betekenen. Als je niet weet wat een verkeersbord betekent, dan loop je het risico op het creëren van gevaarlijke situaties en/of boetes.

Op bepaalde wegen kom je verkeersborden tegen die aangeven dat je op die plek niet mag inhalen. Hieronder zie je twee verkeersborden:

Inhalen verboden

Het verkeersbord hierboven zie je vaak langs wegen staan waar het te gevaarlijk is om in te halen. Het bord betekent: Verbod voor motorvoertuigen om elkaar onderling in te halen. Laat je niet misleiden doordat je twee auto’s afgebeeld ziet staan, want dit geldt namelijk ook voor motorfietsen. Dit zijn ook motorvoertuigen.

Er is nog een verkeersbord die je ongetwijfeld wel eens gezien hebt:

Dit bord betekent dat het verboden is voor vrachtauto’s om motorvoertuigen in te halen. Autobussen mogen dit dan weer wel.

Op een helling vlakbij de top

Het gevaar hiervan kun je zien op de foto hierboven. Nabij de top van een helling kun je niet zien wat er zich aan de andere afspeelt. Je kunt dus niet zien of er verkeer vanaf de andere kant komt. Inhalen op deze plek is dus ten eerste niet handig en ten tweede verboden.

Als je zelf wordt ingehaald

Op het moment dat je ziet dat je wordt ingehaald door een andere bestuurder, dan mag je zelf niet gaan besluit om ook in te gaan halen. Dat levert namelijk een (levens)gevaarlijke situatie op.

Ik hoop dat het zo weer duidelijk voor je is.

Heb je nog vragen over inhalen? Laat het hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

, , , ,