Voor een groot deel van Nederland blijven de voorrangsregels van een tram lastig. Dat is ook niet heel gek, want niet overal in Nederland rijden trams. Hier heb je alleen in de grote steden mee te maken.

Maar waarom moet je dit dan zo nodig weten?

Ook al rijd je tijdens je rijlessen op een plek waar geen trams komen, ooit gaat het gebeuren dat je op een plek komt waar je met trams te maken krijgt. En dan is het wel zo handig om te weten hoe je met zo’n tram om moet gaan.

Laten we samen eens kijken hoe dat nou zit.

*Spoiler alert*: het is makkelijker dan je denkt.

Hoe zijn de regels met trams op een gelijkwaardig kruispunt?

Normaal gesproken geldt op een gelijkwaardige kruising de regel dat bestuurders voorrang hebben op bestuurders van links. Maar als er trams in het spel zijn, dan vervalt deze regel.

Jij als bestuurder moet op een gelijkwaardig kruispunt dus altijd voorrang verlenen aan een tram. Ook al komt deze van links. Om het duidelijker te maken hieronder een afbeelding:

Zoals je ziet kom jij in de auto van rechts en de tram van links, maar zal je de tram voorrang moeten verlenen.

Korte bocht, lange bocht en recht doorgaand verkeer op dezelfde weg?

Net zoals bij het gelijkwaardig kruispunt geldt voor de verkeersregel dat een bestuurder die de lange bocht neemt de bestuurder die de korte bocht neemt voor moet laten gaan.

Maar je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, ook hier geldt weer een uitzondering op die regel. Als jij als de bestuurder de korte bocht hebt dan zul je alsnog de tram voor moeten laten gaan.

Jij hebt als bestuurder de korte bocht, maar zult de tram toch voor moeten laten gaan.

Dit is ook van toepassing bij de regel, recht doorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afslaand verkeer. Ook hierbij zullen trams voor gelaten moeten worden.

De voetganger moet de tram voor laten gaan, ook al is hij/zij recht doorgaand verkeer op dezelfde weg. De auto moet de voetganger dan wel voor laten gaan.

Wanneer moeten trams voorrang verlenen/voor laten gaan?

Ondanks dat een tram is veel gevallen een voorkeursbehandeling krijgt, is dat zeker niet altijd het geval. Ook trams moeten wel eens voorrang verlenen of verkeer voor laten gaan.

Maar in welke gevallen?

In het geval er sprake is van verkeerstekens of verkeerslichten, dan moet een tram ook voorrang verlenen of verkeer voor laten gaan. Verkeerstekens en verkeerslichten gaan namelijk gaan boven verkeersregels. Een paar voorbeelden:

Tram moet hier voorrang verlenen aan de auto, omdat deze voor haaientanden staat. Verkeerstekens gaan boven verkeersregels, dus moet de tram voorrang verlenen aan de auto.

Tram voorrang

In dit geval moet de tram de voetganger voor laten gaan, omdat deze gaat oversteken op een voetgangersoversteekplaats. Ook dat is weer verkeerstekens boven verkeersregels.

Ik hoop dat het zo duidelijk is voor je.

Mocht je vragen hebben, laat het dan hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]

Geplaatst in: