Stel je eens voor dat je op een weg rijdt waar geen verkeersregels gelden. En waar ook geen verkeersborden, verkeerstekens of verkeerslichten zijn.

Hoe zou jij rond gaan rijden?

En belangrijker waarom zou je het op die manier gaan doen?

Het klinkt een beetje raar misschien, ergens rondrijden waar geen verkeersregels gelden, maar het zou een perfecte oefening zijn om je verkeersinzicht te testen.

Het hebben van verkeersinzicht is onmisbaar als je wilt slagen voor je rijexamen.

Maar wat is verkeersinzicht eigenlijk?

Wat is verkeersinzicht?

De makkelijkste uitleg van verkeersinzicht is dit; het vermogen hebben te handelen in situaties die niet geregeld zijn door verkeersregels, -tekens, -lichten en aanwijzingen.

Dus als jij bijvoorbeeld op een voorrangsweg rijdt, dan weet je dat je voorrang hebt op bestuurders van links en rechts. Dat is geen verkeersinzicht, maar het kennen en opvolgen van de verkeersregels.

Maar wat als jij op een voorrangsweg rijdt en je ziet een auto met hoge snelheid van rechts naderen. Wat zie je?

Wat verwacht je?

Pak je je voorrang of kies je voor een andere (veiligere) oplossing?

Dat is verkeersinzicht.

Rijden op een manier waarbij je telkens onverwachte situaties al van tevoren gaat verwachten.

Klik hier en ontdek 'De Ultieme Rijexamen Gids'

Welke situaties zijn er nog meer?

Het bovenstaande voorbeeld is er één, maar je zult begrijpen dat er ontelbare andere situaties zijn waarbij verkeersinzicht goed van pas gaat komen.

Ik geef je hieronder nog een paar voorbeelden:

  • Je rijdt een 30km/u zone in, maar je ziet dat de straat krap is vanwege geparkeerde auto’s aan beide zijden van de weg. Je gaat je snelheid matigen, om in geval van bijvoorbeeld een overstekend kind of openslaande portier op tijd te kunnen stoppen.
  • ‘s Avonds na 19.00 uur op de snelweg (130km/u) en plotseling begint het enorm hard te regenen. Je besluit je snelheid te matigen en meer afstand te nemen van je voorganger(s) om op tijd te kunnen handelen indien dat nodig mocht zijn.
  • Op een wegversmalling af waar jij eigenlijk als eerste in mag rijden in het geval er een tegenligger aankomt, maar je ziet dat zwaar beladen voertuig ook de wegversmalling nadert. Je besluit dit voertuig voor te laten gaan, omdat deze moeilijk op het laatste moment kan afremmen.
  • Je rijdt achter een fietser en kijkend naar de lichaamstaal van de fietser (veel achterom kijken) zie je dat deze iets van plan is. Je besluit er even achter te blijven om te kijken wat de fietser gaat doen.

Dit is slechts een kleine greep uit voorbeelden, maar zoals ik al zei zijn er ontelbaar meer situaties.

Maar hoe zorg je er nou voor dat je altijd goed voorbereid bent op deze situaties?

Kortom, hoe kun je jezelf meer verkeersinzicht aanleren?

Hoe krijg je meer verkeersinzicht?

Het krijgen van verkeersinzicht klinkt makkelijker dan het is. Het is één van de moeilijkste dingen om jezelf aan te leren.

Verkeersinzicht is namelijk iets wat ook al in jezelf moet zitten. Je kunt het trainen, maar als het er niet bij jezelf inzit dan kan het een best een lastig verhaal zijn.

Maar ik ga je natuurlijk wel even op weg helpen om jezelf een zo goed mogelijk verkeersinzicht aan te leren.

Hieronder heb ik een aantal tips voor je.

Kijk zo ver en breed mogelijk vooruit

Door zo ver mogelijk vooruit te kijken, geef je jezelf de tijd om een situatie in te schatten. Wat je wordt aangeleerd is om minstens 200 meter vooruit te kijken.

Maar alleen vooruit kijken is niet genoeg. Kijk ook zo breed mogelijk, zeker als je in de verte een zebrapad aan ziet komen.

Door zo ver èn zo breed mogelijk te kijken, creëer je tijd voor jezelf om goed waar te nemen en die informatie te verwerken.

En op die manier kun je anticiperen en uiteindelijk een veilige oplossing bedenken.

Verwacht altijd het onverwachte

Door altijd onverwachte gebeurtenissen te verwachten, ben je altijd zo goed mogelijk voorbereid om veilig te kunnen handelen.

Een voorbeeld; stel je rijdt in een straat (30 km/u zone) met aan beide zijden geparkeerde auto’s. Er is dus weinig zicht.

Je mag er in principe 30 km/u rijden, maar het zou kunnen gebeuren dat er plotseling kinderen tussen de auto’s oversteken.

Of wat dacht je er van dat iemand die in de auto zit opeens zijn of haar portier opengooit?

Door deze onverwachte situaties te verwachten, pas je dus je snelheid aan, want mocht dit gaan gebeuren kun je nog op tijd remmen.

Je kunt dus alleen veilig aan het verkeer deelnemen door altijd het onverwachte te verwachten!

Kies altijd voor de veiligste optie

Een verkeerssituatie heeft soms meer dan één oplossing. En de ene oplossing hoeft heus niet slechter te zijn dan de andere.

Maar probeer altijd (zeker in het geval van zwakkere verkeersdeelnemers zoals voetgangers, fietsers etc.) de veiligste optie te kiezen.

Voorbeeld; je rijdt in een straat en aan jouw kant staat een geparkeerd auto welke je voorbij wilt gaan. Maar je ziet een fietser aan de andere kant je tegemoet komen fietsen.

Je ziet dat het op zich wel past als je de auto voorbij rijdt, maar veiliger is het om eerst de fietser te laten passeren en dan de auto voorbij te rijden.

Hiermee voorkom je een eventuele onveilige situatie mocht de fietser bijvoorbeeld een plotselinge stuurbeweging maken.

Wees niet bang om fouten te maken

Tijdens je rijlessen ga je vaak genoeg situaties tegenkomen, waarbij je achteraf gaat denken dat je die toch liever anders had willen oplossen.

Deelnemen aan het verkeer is ook het maken van fouten. En dat is niet erg, als je maar weet hoe je je fouten kunt oplossen.

Door fouten te maken leer je de volgende keer wèl een veilige oplossing te kiezen.

Blijf na het maken van een fout er niet te lang hangen in de fout.

Pak het weer op en ga door, want je kunt er toch niks meer aan veranderen!

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad en je zo meer verkeersinzicht krijgt.

Heb je nog vragen/opmerkingen? Laat het hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in: