Het hebben van een rijexamen is een groot ding in je leven. Bijna iedereen herinnerd zich nog hoe hun rijexamen ging. Duizenden, honderdduizenden of zelfs miljoenen verschillende verhalen en ervaringen. Maar één ding komt vaak terug tijdens deze verhalen en dat zijn:

Zenuwen.

Er zijn maar weinig mensen die niet zenuwachtig zijn voor het rijexamen. Je rijbewijs hangt er vanaf, dus die zenuwen zijn vrij logisch.

Het hebben van zenuwen voor zo’n belangrijk moment hoeft ook helemaal niet verkeerd te zijn. Bij de meeste mensen werkt dat namelijk op een positieve manier, waardoor je meer gefocust bent en top kunt presteren. Vergelijk het maar eens met topsporters, die ervaren in principe hetzelfde voor een belangrijke wedstrijd.

Maar, zoals bij zoveel dingen in het leven, is het hebben van teveel zenuwen juist geen goed iets. Op het moment dat je namelijk te zenuwachtig bent, dan presteer je juist minder. De focus en concentratie is minder. Je verstijft als het ware.

Maar hoe blijf je de zenuwen nou de baas voor je rijexamen? Ik ga je zo goed mogelijk op weg helpen met een aantal handige tips. Deze tips (met uitleg) ga je van me krijgen:

Geloof en vertrouw in jezelf

Als je bij een goede rijschool rijdt, dan word je pas op examen gestuurd als je er klaar voor bent. Vertrouw dus op het oordeel van je rijschool/rijinstructeur en vertrouw en geloof in jezelf. Je bent er klaar voor en je gaat het gewoon doen!

Pak een goede nachtrust

Misschien wat makkelijker gezegd dan gedaan, maar goed uitgerust aan je rijexamen beginnen is belangrijk. Als je vermoeid bent, ben je minder scherp en is je reactievermogen een stuk minder. Dus op tijd naar bed en minimaal 8 uur slaap pakken!

Houd je rijexamen geheim

Natuurlijk ben je enthousiast dat je je rijexamen gaat doen, maar het is verstandig om niet je hele contactlijst te informeren dat je op die datum je rijexamen hebt. Dit verhoogt alleen maar de druk, dus meer kans op zenuwen. En mocht je zakken voor je rijexamen, dan ben je nog uren bezig om appjes te beantwoorden met de vraag; ‘En? Ben je geslaagd???’ Het is veel leuker om uit het niets te melden dat je geslaagd bent toch. 🙂

Doe een extra uur

Een goede manier om je zenuwen in bedwang te houden is…autorijden. Het is veel relaxter om juist nog voor je examen een uurtje te rijden. Misschien pak je nog een aantal tips mee van je rijinstructeur en kun je jezelf op scherp zetten. Ik merk vaak dat er in dat uur, door de zenuwen, fouten worden gemaakt. Die fouten maak je dus niet meer op je examen. Pure winst!

Maak jezelf niet gek

Wat is het ergste wat kan gebeuren? Dat je het nieuws krijgt dat je bent gezakt toch? Enorm balen natuurlijk, maar het is niet het einde van de wereld. Je krijgt gewoon weer een nieuwe kans om het te proberen. Nu is het met de wachttijden van tegenwoordig niet ideaal, maar er is geen man overboord. Leg jezelf niet teveel druk op van het moeten slagen en probeer zo ontspannen het rijexamen in te gaan.

Gaan met die banaan

Iets wat goed werkt tegen zenuwen is het eten van een banaan. In een banaan zitten stoffen die helpen om je zenuwen in bedwang te houden. En geen zorgen, je hoeft niet een hele tros naar binnen te werken. Het eten van één banaan is voldoende om de zenuwen iets te verminderen. En nog best lekker ook!

Even geen koffietijd

Het drinken van koffie tegen de zenuwen is geen goed idee. De cafeïne in de koffie stimuleert namelijk de aanmaak van adrenaline, waardoor je juist meer gestrest gaat voelen. De koffie dus lekker laten staan als je de zenuwen wilt verminderen.

Ik hoop dat je wat met deze tips kunt. Heb je zelf nog een tip of tips wat helpt tegen de zenuwen voor je rijexamen? Laat het hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

, , ,