Nog voordat je begint met rijlessen moet je gelijk al een lastige beslissing maken. Je moet een keuze gaan maken uit een enorme lijst rijscholen. Het is goed mogelijk dat je al een favoriete rijschool op je lijst hebt staan. Het lijkt je vast wel gaaf om in een Mercedes of BMW te lessen toch? 😉

Ik snap dat volledig hoor, dat was namelijk ook het eerste waar ik naar keek. Maar de vraag is, is het soort auto nou echt zo belangrijk? Uiteindelijk wil je zo snel mogelijk je rijbewijs halen toch? Dan is het toch verstandig om even verder te kijken dan alleen die mooie auto. Ik ga je een aantal mooie tips geven om jouw keuze voor de rijschool makkelijker te maken.

Slagingspercentage

Het allereerste waar je naar zou moeten kijken is het slagingspercentage van een rijschool. Een bepaalde rijschool kan nog zulke mooie auto’s hebben, maar als het percentage mensen wat de eerste keer slaagt beneden de 50% ligt, kijk dan echt even verder. Uit dit percentage kun je namelijk afleiden of de rijschool wel goed genoeg volgens de richtlijnen les geeft.

Toch wil een laag percentage niet altijd zeggen dat een rijschool minder goed is. Het kan namelijk zijn dat een rijschool nog maar net begonnen is en er nog niet zoveel leerlingen examen hebben gedaan. Kijk dus ook naar de hoeveelheid examens er zijn gedaan bij het CBR door deze rijschool. Op de website van het CBR kun het slagingspercentage bekijken van jouw rijschool.

Prijs

Kosten rijschool

De meeste jonge leerlingen hebben het ‘geluk’ dat de rijopleiding door hun ouders worden betaald. Hierdoor is het vaak wat makkelijker een rijschool kiezen en wordt er meer naar het slagingspercentage gekeken dan naar de prijs. Toch is het zeer aan te raden hier kritisch naar te kijken. De concurrentie in de rijschoolbranche is enorm, waardoor er het vaak echt loont om de prijzen met elkaar te vergelijken. Echter is er ook iets waar je zeer goed op moet letten.

Het komt steeds vaker voor dat een rijschool pakketten aanbiedt met bijvoorbeeld 20 lessen inclusief examen. Met andere woorden willen ze jou daarmee doen geloven dat je na 20 lessen al klaar bent voor het rijexamen.

Na die 20 lessen doe je dan examen en de kans is dan enorm groot dat je hiervoor zakt. Je moet dan extra lessen bijkopen èn ook weer de kosten voor het rijexamen betalen. Uiteindelijk ben je dus veel duurder uit, maar daarnaast is het ook niet heel lekker voor je zelfvertrouwen. Gemiddeld heeft een leerling 39 lessen nodig, dus ga daar voor jezelf ook vanuit.

Vraag familie en vrienden

Mond-op-mond reclame werkt, ook in het internettijdperk, nog steeds het allerbeste. Vraag eens rond bij familie en vrienden waar zij hun rijbewijs hebben gehaald. Hoe was hun ervaring met deze rijschool? Hoe was de manier van lesgeven? Vaak is dit net het laatste zetje in de goede richting om uiteindelijk jouw keuze te maken.

De klik met je rijinstructeur

Goed, je hebt de keuze gemaakt. Een rijschool met een hoog slagingspercentage, voor een mooie prijs en familie en vrienden waren razend positief. Toch is dit nog geen garantie op een succesvolle opleiding. De band met je rijinstructeur is namelijk net zo belangrijk als de punten hierboven. Heb je geen goede klik met je rijinstructeur? Dan wordt het een vervelende periode voor je. Maar hoe kun je dit nou voor zijn?

Zorg dat je altijd eerst een proefles neemt. Tijdens deze proefles maak je kennis met je rijinstructeur en merk je snel genoeg of dit een goede match gaat worden. Is het gevoel niet goed? Houd het dan bij deze proefles en ga op zoek naar een andere rijschool. Het draait namelijk om jou en jouw rijbewijs.

Weet jij misschien nog goede tips om de juiste rijschool te kiezen? Laat het hieronder in de reacties weten.

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

, , ,