Om veilig auto te kunnen rijden is het noodzakelijk dat je weet wat je plaats op de weg is.

Zoals je al van jongs af aan wordt geleerd, weet je dat je plaats op de weg altijd zoveel mogelijk rechts is. Tenzij je in Groot-Brittannië rijdt natuurlijk.

Maar zoveel mogelijk rechts rijden kan niet altijd. Het moet ook alleen als dat op een veilige manier kan.

Kortom je plaats op weg is meestal rechts, maar in een aantal situaties mag, of zelfs moet, hier wel eens van worden afgeweken.

Het onderdeel ‘plaats op de weg’ gaat veel verder dan alleen zoveel mogelijk rechts houden. Er zijn namelijk veel situaties op de weg te vinden, waarbij je moet bepalen wat de veiligste plaats op de weg is.

Hierbij zijn veiligheid en doorstroming de belangrijkste punten. Ik ga je in dit blogbericht je alles vertellen wat je moet weten over je plaats op de weg.

Inhoud

Wat is belangrijk bij het bepalen van je plaats op de weg?

Dat je zoveel mogelijk rechts moet rijden is goed om te weten, maar hoe kun je nu ruim van tevoren bepalen waar je plaats op de weg is?

Wat je altijd moet voorkomen is dat je pas op het laatste moment ziet waar je moet je gaan rijden. Het begint dus allemaal met zover mogelijk vooruit kijken.

Hoe ver je vooruit moet kijken? De stelregel is om altijd minimaal 200 meter vooruit te kijken. Dat is leuk, maar niet altijd mogelijk.

Zeker als je door drukke gebieden rijdt, zoals binnensteden, kun je niet altijd 200 meter ver kijken. Kijk daarom altijd zo ver mogelijk vooruit, maar ook zo breed mogelijk. Zo neem je het meeste waar en kun je op tijd (veilige) beslissingen maken.

Zo ver en breed mogelijk kijken

Zorg dus dat je altijd voldoende zicht voor je hebt en houdt minstens 2 seconden afstand van je voorganger. Op die manier kun je genoeg waarnemen en houd je voor jezelf de rust om de juiste beslissingen te nemen en een juiste plaats op de weg te houden.

Wat is je plaats op de weg bij het rijden van bochten?

Waar het vaak nog wel eens mis met het houden van een juiste plaats op de weg is het rijden van bochten.

Zeker in het begin van de rijopleiding kan het rijden van bochten nog wel eens een uitdaging zijn. Vaak wordt een bocht te krap of juist veel te ruim genomen.

De truc om een goede bocht te rijden is, daar komt ie weer, ver vooruit kijken. In dit geval zover mogelijk de bocht doorkijken en het einde van de bocht zoeken. Want waar je naartoe kijkt, daar rijd je automatisch ook naartoe.

Anders gezegd; je rijdt eigenlijk niet met je handen, maar met je ogen.

Bij het rijden van bochten is het niet de bedoeling dat je het andere verkeer gaat hinderen, dus een goede plaats op de weg is hier zeer belangrijk.

Het rijden van een bocht naar rechts

Bij het rijden van een bocht naar rechts is het zaak om zoveel mogelijk rechts te houden.

Hierbij is het belangrijk dat je niet te vroeg instuurt, omdat dan de kans groot is dat je stoep op rijdt of de berm inrijdt.

Bocht naar rechts rijden

Het rijden van een bocht naar links

Bij het rijden van een bocht naar links is het juist de bedoeling dat je deze ruim neemt.

Stuur je namelijk te snel in, dan snijd je de bocht af met alle gevolgen van dien. Ook hierbij is het belangrijk om het einde van de bocht te zoeken en er uiteraard voor te zorgen dat je weer aan de rechterkant van de weg terecht komt.

Bocht naar links rijden

Wanneer mag je afwijken van het zoveel mogelijk rechts rijden?

Dat je plaats op de weg zoveel mogelijk rechts is, dat is inmiddels wel duidelijk.

Toch zijn er een aantal situaties waarbij je ook links of zo links mogelijk mag rijden.

Dat mag in deze situaties:

  • Bij het inhalen
  • Als je wilt gaan voorsorteren
  • Bij het rijden in een file
  • Vlak voor of bij het rijden op een rotonde
  • Indien een verkeersteken of verkeersregelaar dit aangeeft

Wat is je plaats op de weg bij inhalen?

De hoofdregel bij het inhalen is dat je dit altijd links doet.

Er zijn een paar uitzonderingen waarbij het ook rechts mag. Als je wilt weten welke uitzonderingen dat zijn, dan raad ik je aan dit blogbericht over inhalen te bekijken.

Wat is je plaats op de weg bij voorsorteren?

Ook bij het voorsorteren mag je afwijken van de hoofdregel om zoveel mogelijk rechts te rijden.

Uiteraard is dit alleen van toepassing als je linksaf wilt slaan. In dat geval mag je namelijk zoveel mogelijk richting de wegas (het midden) rijden of juist zo links mogelijk in geval zoals je ziet op de foto hierboven.

Je zult soms ook voorsorteerstroken moeten volgen om een richting op te rijden. Dan hoef je uiteraard ook niet zoveel mogelijk rechts te rijden.

Ik heb hier een mooi blogbericht over voorsorteren geschreven, dus bekijk deze als je hier meer over wilt weten.

Wat is je plaats op de weg bij een file?

In het geval van een file mag je qua plaats op de weg ook afwijken van het zoveel mogelijk rechts rijden.

Het kan namelijk zo zijn dat de doorstroming op de linkerrijstrook beter is dan op de rechterrijstrook. In dat geval mag je gebruik maken van de linkerrijstrook.

Het is niet wenselijk om in de file steeds van rijstrook te wisselen, omdat dat een onrustig verkeersbeeld oplevert. Het is echter niet verboden, maar voor de veiligheid is het beter om langer één rijstrook te volgen.

Klik hier en ontdek 'De Ultieme Rijexamen Gids'

Wat is je plaats op de weg bij een rotonde?

Turborotonde

Ook bij het naderen van een rotonde of bij het berijden van een rotonde mag er afgeweken worden van het zoveel mogelijk rechts rijden.

Dit kan zijn omdat je een langzamer voertuig wilt inhalen of omdat je een bepaalde rijstrook moet volgen om goed voor te sorteren.

Welke voorbeelden heb je nog meer waarbij je niet zoveel mogelijk rechts hoeft te rijden?

Naast de hierboven geschreven situaties waarbij je plaats op de weg niet altijd meest rechts hoeft te zijn, zijn er in het verkeer nog meer situaties waarbij je mag afwijken van die hoofdregel.

Dat kan zijn door bepaalde verkeerstekens op het wegdek, zoals bijvoorbeeld verdrijvingsvlakken, bus stroken of fietsstroken met doorgetrokken streep.

Het kan ook zijn dat je de aanwijzingen van een verkeersregelaar moet opvolgen, waardoor je niet aan de rechterkant van de weg kunt rijden.

Denk ook aan voorwerpen die op het wegdek liggen, waardoor je dient uit te wijken naar links.

Maar situaties die veel voorkomen waarbij je plaats op weg anders wordt, zijn de volgende zoals je hieronder op de foto’s ziet:

Bij het rijden op landwegen (vaak 60 km/u zones) mag je in het midden van de weg rijden. Zo verklein je het risico dat je in de berm terecht komt.

In het geval van een tegenligger zal je uiteraard wel ruimte moeten maken door zo veel mogelijk naar rechts te gaan. Let hierbij op wel op je snelheid en ook de toestand van berm!

In een straat met veel geparkeerde auto’s aan één of beide kanten van de weg, is het zoveel mogelijk rechts houden niet veilig. Zorg dat je aan beide kanten van de auto zoveel mogelijk ruimte houdt.

Verwacht een openslaande portier of verwacht een kind dat plotseling de weg op rent. Belangrijk dat je de ruimte rondom de auto dus zo groot mogelijk houdt en defensief gaat rijden.

Rijdt ook zoveel mogelijk in één rechte lijn en wijk niet elke keer uit naar rechts als dat niet hoeft. Dat komt namelijk de veiligheid niet ten goede en geeft een onrustig verkeersbeeld.

Ik hoop dat je met dit blogbericht weer een stuk wijzer bent geworden als het om je plaats op de weg gaat.

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Klik dan hier om naar Theorie.nl te gaan (beoordeeld met een 9.1!)

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in: