Tijdens je rijlessen (of tijdens het rijden als je al een rijbewijs hebt) zijn in er in het verkeer situaties die veel voorkomen. Het voorsorteren is daar ƩƩn van.

Op het moment dat je goed voorsorteert levert dat zowel voor jou als andere bestuurders voordelen op. Het maakt je rit een stuk makkelijker en nog belangrijker, je deelname aan het verkeer wordt een stuk veiliger.

Als je namelijk niet goed weet hoe je moet voorsorteren, veroorzaak je verwarring bij andere bestuurders. En de gevolgen van verwarring in het verkeer kunnen ongelukken veroorzaken.

Het is dus belangrijk om te weten hoe je moet voorsorteren en hoe je dit op de beste manier kunt aanpakken. Laten we er samen eens naar kijken.

Wat is voorsorteren?

Waarschijnlijk kun je wel een voorstelling maken hoe voorsorteren werkt. Het is ook zeker niet het moeilijkste van autorijden. Wat vooral belangrijk is, is je voorbereiding, maar daar straks meer over.

Laten we eerst eens kijken wat voorsorteren nou precies is. De betekenis hiervan is als volgt:

Voorsorteren in het verkeer is het kiezen van een bepaalde rijstrook, ook wel vak genoemd, voordat een voertuig op een kruispunt of verkeersknooppunt van richting verandert.

Klinkt logisch tot zover toch?

Er mist alleen nog wel een stukje in de uitleg. Je hebt namelijk niet altijd de mogelijkheid om een rijstrook te kiezen. Binnen de bebouwde kom zal je namelijk regelmatig moeten voorsorteren op de rijstrook waarop je op dat moment rijdt.

Als je dit voorrangskruispunt nadert en je wilt linksaf slaan, dan sorteer je zoveel mogelijk links voor bij de haaientanden. Sla je rechtsaf dan sorteer je zo rechts mogelijk voor.

Hoe moet je voorsorteren?

Nu je weet wat voorsorteren is en wat er van je verwacht wordt, is het zaak om te weten hoe je dit goed kunt uitvoeren.

Om het zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk voor je te houden zie je hieronder de punten die we gaan doornemen:

  • Kijken
  • Waar moet je rekening mee houden?
  • Plaats op de weg bepalen
  • Voorsorteren
  • Voorbeelden met afbeeldingen

Klik hier en ontdek 'De Ultieme Rijexamen Gids'

Kijken

Zoals met zo veel dingen in het leven, en dus ook met autorijden, begint het allemaal met kijken. Want waar wil je naartoe? Waar staat een bord waarop aangegeven welke kant je op wil? Waar is het bord waarop de rijstroken met rijrichtingen staan aangegeven? Wat voor soort weg is dit?

Dit zijn zomaar wat vragen waar je een antwoord op wilt hebben. En om dat antwoord te krijgen zal je dus ver vooruit moeten kijken. Niet alleen ver vooruit, maar ook zo breed mogelijk. Voorsorteerborden staan bijvoorbeeld vaak naast de rijbaan.

Voorsorteerbord
Voorsorteerbord

Waar moet je rekening mee houden?

Als je hebt gezien waar je naartoe moet rijden, zijn er uiteraard zaken waar je rekening mee moet houden. Het veilig houden is en blijft natuurlijk het belangrijkste.

Zorg dat je weet hoe ver het nog naar de afslag is. Je wilt wel even de tijd voor jezelf creƫren om tot een veilige oplossing te komen.

Om veilig voor te sorteren dien je rekening houden met het overige verkeer. Is het rustig of is het juist druk om je heen? Maak goed gebruik van je spiegels.

Daarnaast moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met doorgetrokken strepen van bijvoorbeeld fietsstroken.

Plaats op de weg

Zorg dat je tijdig op de juiste rijstrook rijdt en/of op tijd de juiste plaats op de weg inneemt. Hiermee voorkom je dat je op het laatste moment allerlei handelingen moet gaan doen. En alles op het laatste moment doen is niet veilig.

Nu is het woord ‘tijdig’ een vrij ruim begrip. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe druk het is achter, voor en naast je.

Voorbeeld: Je rijdt op een weg met twee rijstroken rijdt en je moet verderop linksaf. Er is geen verkeer om je heen, dus hoef je niet te vroeg op de linker rijstrook te rijden. Het moet namelijk ook weer niet onnodig links rijden worden.

Voorsorteren

Zodra je compleet op de hoogte bent van de situatie, kun je gaan voorsorteren. Blijf ook tijdens het voorsorteren goed rondom te auto kijken, zodat je steeds weet hoe de situatie is en eventueel kunt reageren op situaties die zich voordoen.

Voorbeelden met afbeeldingen

Om het verhaal nog duidelijker te maken, hieronder een aantal afbeelding m.b.t. voorsorteren.

Hoe moet je voorsorteren
Auto 1 slaat linksaf, dus sorteert zoveel mogelijk links voor. Auto 2 die rechtsaf slaat sorteert zoveel mogelijk rechts voor.
Voorsorteren fietsstrook
Auto 1 slaat linksaf, dus sorteert zoveel mogelijk links voor. Auto 2 die rechtsaf slaat mag niet over de doorgetrokken streep van de fietsstrook rijden.
Voorsorteren fietsstrook
De auto mag in dit geval zo rechts mogelijk voorsorteren, omdat de fietsstrook een onderbroken streep heeft. Let op; indien de auto bijvoorbeeld een fietser zou gaan hinderen die op de fietsstrook rijdt, dan mag de auto niet voorsorteren op de fietsstrook.
De auto mag helemaal links voorsorteren, omdat dit een eenrichtingsweg is.
Voorsorteren eenrichtingsweg
In deze situatie mag de auto niet helemaal links voorsorteren, omdat er een ‘uitgezonderd fietsers- bromfietsers’ onder het verbodsbord hangt en deze dus deze weg mogen inrijden.
Voorsorteren in- uitrit
In het geval va een in- uitrit dien je altijd zo rechts mogelijk voor te sorteren. Je moet al het overige verkeer namelijk voor laten gaan indien je een in- of uitrit inrijdt of verlaat en ze dus ook alle ruimte geven om hun weg te vervolgen.
De auto wil linksaf slaan en mag dus op de linkerrijstrook rijden, om uiteindelijk de voorsorteerstrook voor linksaf op te rijden.
De auto wil rechtdoor blijven rijden en blijft daarom ook zo rechts mogelijk. Indien er bijvoorbeeld een vrachtauto voor hem/haar zou rijden, dan is het voor de doorstroming beter om te kiezen voor de linkerrijstrook.

Ik hoop dat het onderdeel voorsorteren zo helemaal duidelijk voor je is geworden.

Heb je vragen/opmerkingen hierover? Laat het hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in: