Het zal waarschijnlijk niet dagelijks zijn dat je dit gaat tegenkomen. Maar de kans dat je ooit te maken krijgt met een rouwstoet is aanwezig. Mensen gaan nou eenmaal dood, dat hoort bij het leven.

Hoewel…doodgaan mag tegenwoordig niet meer, maar goed dat is een ander onderwerp.

Ondanks dat je een rouwstoet niet dagelijks zal tegenkomen, is het wel belangrijk om te weten wat je moet doen als je er één tegenkomt. Laten we samen eens kijken naar de verkeersregels in het geval van een rouwstoet.

Hoe herken je een rouwstoet?

Maar voor we naar de verkeersregels kijken is het eerst belangrijk om te weten hoe je een rouwstoet herkent. Een serie auto’s die achter een rouwwagen aanrijden, is niet genoeg om te spreken van een rouwstoet.

De auto’s die onderdeel zijn van de rouwstoet, moeten namelijk herkenbaar zijn aan vlaggen die links- en rechtsvoor op de auto’s zijn geplaatst.

Deze vlaggen zien er meestal zo uit:

Vlag rouwstoet

Na de plechtigheid worden deze vlaggetjes weer van de auto’s gehaald en zijn de normale verkeersregels weer van toepassing voor ze.

Wat zijn de de verkeersregels bij een rouwstoet?

Net zoals bij de militaire colonne mag je als weggebruiker een rouwstoet niet doorsnijden.

Dit is namelijk de hoofdregel;

Weggebruikers mogen militaire colonnes en uitvaartstoeten van motorvoertuigen niet doorsnijden.

Wanneer hebben we het dan over doorsnijden? Doorsnijden gebeurt bij het oversteken van een weg en bij het oprijden van een gelijkwaardig kruispunt.

We hebben het ook alleen over doorsnijden trouwens als het eerste voertuig van de rouwstoet is gepasseerd. Het eerste voertuig moet zich namelijk ‘gewoon’ aan de verkeersregels houden net als de rest van de weggebruikers.

Niet doorsnijden rouwstoet
De eerste auto van de rouwstoet is voorbij, dus mag de rode auto deze nu niet doorsnijden, ook al komt deze van rechts.

Dit is echter niet alles, want er komen nog een paar regels bij:

  • Een uitvaartstoet van motorvoertuigen hoeft een voetganger of bestuurder van een gehandicaptenvoertuig die op het punt staat bij een VOP (voetgangersoversteekplaats) over te steken niet voor te laten gaan.
  • Een uitvaartstoet van motorvoertuigen hoeft de bestuurder van een autobus die binnen de bebouwde kom wil wegrijden niet de gelegenheid te geven weg te rijden.
  • Als een uitvaartstoet door een stoplicht of bij het naderen van een voorrangsweg uiteenvalt, geldt de eerste auto van de volgende stoet als leider van de nieuwe rouwstoet. Dan gelden opnieuw de regels zoals hierboven beschreven.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

,