De kans dat er ooit eentje tegenkomt is niet heel groot. Maar als je er ooit eentje tegenkomt kun je maar beter weten wat je moet doen. Ik heb het over de militaire colonne.

Naast dat je deze in het ‘echte leven’ tegen kunt komen, komt de militaire colonne ook vaak terug in je theorie examen. Maar hoe herken je deze nou en wat moet je doen als je er één tegenkomt?

Hoe herken je een militaire colonne?

Als je afgaat op de woorden militaire colonne denk je waarschijnlijk gelijk aan een stoet van militaire motorvoertuigen. En dat klopt ook, maar om hier officieel van te spreken, dienen de voertuigen vlaggen te dragen.

In de afbeelding hieronder zie je wat ik bedoel:

Militaire colonne herkennen

Zoals je ziet draagt het eerste voertuig twee blauwe vlaggen, één aan de linkerkant voor en één aan de rechterkant voor. Daarnaast zit er nog een blauwe kap over het rechter voorlicht.

Het tussen voertuig (of tussen voertuigen) dragen één blauwe vlag rechtsvoor en hebben ook een blauwe kap over het rechter voorlicht.

Het laatste voertuig draagt één groene vlag rechtsvoor en heeft een groene kap over het rechter voorlicht.

Op de afbeelding hierboven zie je in dit geval drie voertuigen, maar dit kunnen er ook (veel) meer zijn.

Klik hier en ontdek 'De Ultieme Rijexamen Gids'

Wat zijn de verkeersregels bij een militaire colonne?

Oké, nu je weet hoe je een militaire colonne kunt herkennen is het ook handig om te weten met welke regels je rekening moet houden als je dit tegenkomt.

De hoofdregel is de volgende;

Weggebruikers mogen militaire colonnes en uitvaartstoeten (rouwstoet) van motorvoertuigen niet doorsnijden.

Wanneer hebben we het dan over doorsnijden? Doorsnijden gebeurt bij het oversteken van een weg en bij het oprijden van een gelijkwaardig kruispunt.

We hebben het ook alleen over doorsnijden trouwens als het eerste voertuig van de militaire colonne is gepasseerd. Het eerste voertuig moet zich namelijk ‘gewoon’ aan de verkeersregels houden net als de rest van de weggebruikers.

Auto voorrang op militaire colonne
Hier moet de auto voorrang krijgen, omdat het eerste voertuig van de militaire colonne zich aan de verkeersregels moet houden.
Militaire colonne voorrang op auto
Nu moet de auto wachten totdat de militaire colonne voorbij is, omdat hij deze niet mag doorsnijden.

Zoals je ziet wordt er gesproken over weggebruikers. Dus ook voetgangers mogen een militaire colonne niet doorsnijden.

Zijn er nog extra verkeersregels?

Naast het doorsnijden zijn nog een paar extra regels van toepassing:

  • Een militaire colonne van motorvoertuigen hoeft een voetganger of bestuurder van een gehandicaptenvoertuig die op het punt staat bij een VOP (voetgangersoversteekplaats) over te steken niet voor te laten gaan.
  • Een militaire colonne van motorvoertuigen hoeft de bestuurder van een autobus die binnen de bebouwde kom wil wegrijden niet de gelegenheid te geven weg te rijden.
  • Een militaire colonne die bij groen verkeerslicht is begonnen met het passeren van een kruispunt mag doorrijden, ook indien het licht geel en daarna rood wordt.

Omdat beelden soms duidelijker zijn dan woorden, vind je hieronder een aantal afbeeldingen om het nog duidelijker te maken.

Militaire colonne voetgangers
Militaire colonne mag doorrijden. De eerste wagen is namelijk het kruispunt al voorbij, waardoor de auto moet wachten. De voetganger moet ook de militaire colonne voor laten gaan, ondanks dat hij/zij wilt oversteken op een VOP.
Militaire colonne en autobus
De autobus moet de militaire colonne voor laten gaan, ook al wil deze wegrijden bij een bushalte binnen de bebouwde kom.
Militaire colonne en verkeerslichten
Ondanks dat de auto een groen verkeerslicht heeft, moet deze wachten totdat de militaire colonne volledig gepasseerd is.

Ik hoop dat het zo helemaal duidelijk voor je is geworden. Heb je nog een vraag? Stel hem hieronder in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in: