Het gebeurt helaas nog regelmatig. Je hebt je rijlessen geboekt bij een rijschool en het gaat bijna beginnen. Je hebt een planning voor jezelf gemaakt van hoeveel uren rijles je wilt per week en wanneer je ongeveer klaar wilt zijn voor je rijexamen.

Vol goede moed begin je met je eerste rijles en je vindt het geweldig! De les ging goed en je hebt een leuke rijinstructeur. Het gaat gelukkig allemaal voorspoedig en je droomt inmiddels al stiekem van je rijbewijs.

Maar na een aantal rijlessen beginnen er dingen op te vallen. Je rijinstructeur komt steeds te laat bij je aan. Het zijn maar 5 minuten, maar toch. Kan gebeuren, misschien heeft ie het ontzettend druk.

De volgende les komt hij opeens niet opdagen. We hadden vandaag toch in de agenda staan? Toch maar even bellen…

‘Oh sorry, ik heb helemaal over de afspraak heen gekeken. Zullen we hem verzetten naar volgende week?’

Sh*t dit is balen! Weer een week wachten…

De lessen daarna blijft hij maar te laat komen en is tussendoor weer een keer niet op komen dagen. Wat moet je hiermee?

Welke problemen kunnen rijscholen veroorzaken?

Dit is zomaar een situatie die ik heb bedacht, maar dit is één van de meest voorkomende problemen die rijscholen kunnen veroorzaken. Ze komen te laat of ze komen hun afspraken steeds niet na. En dat terwijl grof geld betaald voor je rijlessen.

Dat is natuurlijk enorm vervelend, want je wil gewoon zonder zorgen je rijopleiding volgen en het liefst op een leuke, maar ook professionele manier.

Ondanks dat dat één van de meest voorkomende problemen zijn, zijn er helaas nog meer dingen die kunnen gebeuren:

 • Ineens meer geld vragen voor de rijlessen
 • Seksuele intimidatie
 • Agressief reageren
 • Fysiek geweld
 • Onduidelijkheid
 • Laks zijn met het reserveren van tussentijdse toets en rijexamens
 • Zonder overleg tussentijdse toets of rijexamen inplannen
 • Meer rijlessen aansmeren dan nodig

Stuk voor stuk situaties die je niet wilt, maar je helaas wel kunnen overkomen. Maar hoe kun je hier nou mee omgaan? Of nog beter, hoe kun je dit oplossen?

Wat is de oplossing?

De eerste en belangrijkste stap is in gesprek gaan met de rijschool. Schakel bijvoorbeeld dus niet gelijk de politie in, tenzij het echt niet door de beugel kan natuurlijk, maar ga eerst het gesprek aan.

Als het bijvoorbeeld gaat om te laat komen, kan het zijn dat je rijinstructeur het zelf niet eens beseft dat hij of zij steeds te laat is. Als je dit aangeeft schud je, als het een goede rijinstructeur is, hem of haar op deze manier even wakker. Daar heb je ook recht op, want je betaald er dik geld voor!

Ook in andere situaties, waarbij de rijschool of rijinstructeur wel bewust weet waar hij of zij mee bezig is, is het zinvol om eerst in gesprek te gaan. Wat is de reden waarom de rijschool dit doet? En mag dit zomaar?

Vaak is een gesprek voldoende om de lucht te klaren, maar soms is het helaas niet voldoende. In dat geval, afhankelijk van het probleem, kun je het volgende doen:

 • Indien je rijschool is aangesloten bij BOVAG, FAM of VRB kun je daarmee contact opnemen om je klacht(en) daar neer te leggen
 • Aangifte doen bij de politie, zeker in het geval van seksuele intimidatie en fysiek geweld
 • Als het om financiële zaken gaat even de ConsuWijzer raadplegen
 • Zelf de machtiging intrekken van de rijschool
 • Als afsluiter een negatieve review schrijven

Wat kun je nog meer doen?

Maar als eerste in gesprek gaan blijft het belangrijkste. Daarna kun je altijd nog vervolgstappen te nemen. Het is in ieder geval belangrijk voor jou om te weten dat je nooit vastzit aan een rijschool.

Wat ik hiermee bedoel is dat je zonder problemen altijd kunt overstappen naar een andere rijschool. Er staat namelijk nergens beschreven dat je geen rijlessen mag volgen bij een andere rijschool, ook al zit je daarmee in conflict.

Dat lijkt overbodige info, maar heel veel mensen denken dat het niet mogelijk is, omdat je een verbintenis hebt met de ene rijschool, dan mag je niet bij de andere rijschool rijden. Dat is niet het geval.

Je zou bij wijze van spreken zonder problemen je rijlessen kunnen volgen bij 20 verschillende rijscholen. Of dat verstandig is, is natuurlijk maar de vraag. 😉

Ik hoop dat je zo een beetje geholpen bent.

Heb jij nog vragen of tips over hoe je om moet gaan met een rijschool die problemen geeft? Laat het hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in: