Een groot kenmerk van de tijd waar we nu in leven is snelheid. Alles wat we doen moet snel, sneller, snelst. In sommige gevallen is dat best handig, maar in andere gevallen werkt een te hoge snelheid gewoon niet.

In het geval van een spoedcursus voor je rijbewijs kan dit juist twee kanten op gaan. Voor de één is een spoedcursus helemaal perfect, terwijl het voor de ander juist uit kan lopen op een (dure) misser.

Een spoedcursus duurt meestal 10 dagen met daarachteraan gelijk je rijexamen. In die 10 dagen rijdt je gemiddeld zo’n 3 a 4 uur per dag, waardoor je op het aantal rijlessen komt wat een leerling gemiddeld nodig heeft.

Maar hoe weet je nou of een spoedcursus voor je gaat werken of niet?

Wat zijn de voordelen van een spoedcursus?

Om daar een duidelijk antwoord op te krijgen ga ik je hieronder de voor- en nadelen geven, zodat je straks hopelijk een goede beslissing kunt maken.

Want zeker in het geval van een spoedcursus is het mega belangrijk dat je de juiste keuze maakt.

Het is dus belangrijk dat je de voordelen en nadelen goed tegen elkaar afweegt.

Laten we samen eerst eens kijken naar de voordelen.

Voordeel 1: Je hebt snel je rijbewijs

Dit is natuurlijk dè reden om te kiezen voor een spoedcursus.

Waar je normaal gesproken gemakkelijk een half jaar uit kunt trekken voor je je rijbewijs hebt, kun je hem nu binnen 2 weken binnen hebben.

Dit is zeker handig als je bijvoorbeeld snel een rijbewijs nodig hebt voor je werk of omdat je juist weinig tijd hebt doordeweeks om rijlessen te nemen.

Nu kun je, bij wijze van spreken, 2 weken vakantie opnemen om daarin je rijbewijs te halen.

Let alleen wel op, dat in deze tijd de wachttijden bij het CBR voor een praktijkexamen lang zijn, dus de kans dat je direct kunt beginnen met rijlessen is niet groot.

Spoedcursus of vakantie
Kiezen tussen dit of je rijbewijs 😉

Voordeel 2: Volledige focus op de theorie

Voordat je aan een spoedcursus begint is het belangrijk om eerst je auto theorie te halen. Heb je deze namelijk niet, dan kun je ook niet afrijden.

Het voordeel hiervan is dat je je dus, voor je met autorijden start, volledig kunt focussen op de auto theorie.

En omdat het theorie examen sinds vorig een behoorlijk stuk lastiger is gemaakt, is dit zeker geen overbodige luxe.

Daarnaast geeft het ook een stuk rust als je je theorie al binnen hebt. Dan kun je jezelf volle bak bezig houden met autorijden.

Voordeel 3: Intensief bezig met autorijden

Zo intens kan het zijn

Nog een voordeel van een spoedcursus ten opzichte van een ‘normale’ opleiding is dat je 10 dagen lang intensief bezig bent met autorijden.

Als je normaal gesproken in een week 1 of 2 uren rijles neemt, dan heb je altijd weer even een aantal minuten nodig om weer erin te komen.

Dan moet je weer even wennen aan het autorijden, waardoor er eigenlijk wat lestijd verloren gaat.

Met een spoedcursus heb je hier veel minder last van, omdat je juist nu zoveel mogelijk rijdt op een dag. Meer bruikbare lestijd voor je geld dus!

Voordeel 4: Ideaal voor de snelle leerling

Ben jij iemand die heel snel dingen oppakt en snel kan leren? Dan is een spoedcursus precies datgene wat je nodig hebt.

Juist omdat je de lesstof snel achter elkaar krijgt aangeboden kun je snel stappen maken. En dat is bij een spoedcursus onmisbaar!

Wat zijn de nadelen van een spoedcursus?

En wat vind je van de voordelen? Spreken ze je nog steeds aan? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat een spoedcursus ideaal is voor jou.

Toch is het ook belangrijk dat we samen nog even de nadelen bekijken.

En begrijp me niet verkeerd, wat ik hieronder neerzet als een nadeel kan voor jou juist een voordeel zijn. Maar dat is puur persoonlijk.

Laten we eens kijken naar wat nadelen.

Nadeel 1: Veel lesuren per dag

Als je een spoedcursus wilt gaan volgen, moet je er rekening mee houden dat je zo’n 3 a 4 uur per dag in de auto zit. Dat lijkt veel en dat is het ook, zelfs voor een ervaren bestuurder!

Tijdens die uren krijg je ontzettend veel informatie op je afgevuurd die je moet verwerken. Dit is voor de één geen probleem, maar voor de ander kan dit wel problematisch worden.

Gemiddeld genomen neemt de concentratie na twee uur autorijden enorm af en neem je niet tot nauwelijks meer leerstof op. En dan zit je nog maar op de helft…

Nadeel 2: Leerstof blijft minder lang hangen

Omdat je tijdens een spoedcursus ontzettend veel informatie (leerstof) op je afgevuurd krijgt, is de kans groot dat er minder blijft hangen.

Tijdens de normale rijopleiding heb je veel meer de tijd om de leerstof op te nemen en je er meer in te verdiepen.

Nadeel 3: Opperste concentratie

Ongezond natuurlijk, maar deze kun je wel gebruiken tijdens de dagen

Een aantal uur per dag in de auto zitten vraagt veel van je. Zeker als lerend bestuurder zijn deze uren intens en vragen heel veel energie.

Je moet steeds geconcentreerd blijven en kan niet verslappen. Een prettige en gezellige rijinstructeur helpen daar overigens wel bij!

Nadeel 4: Rijlessen overdag

Tijdens de spoedcursus is het belangrijk dat je zoveel mogelijk rijdt tijdens de drukkere uren, vooral de ochtend- of avondspits, want dan leer je het meeste.

Je moet er dus wel voor zorgen dat je op deze uren kunt rijden, anders mis je belangrijke elementen van de rijlessen.

Is een spoedcursus voor je rijbewijs wat voor jou?

Voor mij is dat onmogelijk om te bepalen. Je zult onder andere de hierboven genoemde voor- en nadelen tegen elkaar moeten afwegen om te zien of een spoedcursus de ideale rijopleiding voor jou is.

De belangrijkste tip die ik je wil meegeven is maak geen overhaaste beslissing. Ik weet het, het klinkt gek als ik over een spoedcursus praat dat je niet overhaast moet doen. 😉

Maar ga eerst goed nadenken en overleggen met ouders/familie/vrienden en vraag hun mening. Of misschien ken je iemand die al eens een spoedcursus heeft gedaan?

Informeer jezelf goed en maak daarna een weloverwogen beslissing. Anders wordt het een dure fout en dat zou enorm zonde zijn.

Heb je nog vragen/opmerkingen of wil je juist een ervaring delen over een spoedcursus? Laat het hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

, ,