Soms zijn ze voor een moment je beste vriend, maar soms ook je grootste vijand. Het zal je gelijk duidelijk zijn dat het hier gaat over verkeerslichten. Of zoals we het in de volksmond vaak verkeerd zeggen; stoplichten.
Het is heerlijk als ze op groen staan en je lekker door kunt rijden, maar het kan ook even vervelend zijn als ze net op rood springen als je er bijna bent. Het hoort nou eenmaal bij het zware leven van een beginnend automobilist. 😉
Maar verkeerslichten kunnen soms verwarrend zijn. Want wie mogen er rijden als het licht op groen springt? Hoe moet je voorsorteren? Waar moet je nog meer rekening mee houden op het kruispunt? Zomaar wat vragen waarbij ik m’n best weer ga doen ze voor je te beantwoorden.
- Welke verkeerslichten kom je tegen bij kruispunten?
- Ronde 3-kleurige verkeerslichten
- Verkeerslichten met een pijl
- Kruispunt met rond verkeerslicht
Welke verkeerslichten kom je tegen bij kruispunten?
Voordat ik in ga op waar je allemaal rekening mee moet houden op een kruispunt met verkeerslichten, is het handig om te weten wat je aan verkeerslichten kunt tegenkomen.
In principe is het niet heel lastig, maar ik merk bij veel leerlingen op dat het nog wel eens verwarrend is. Laten we eens kijken naar de verkeerslichten die je tegen kunt komen.
Ronde 3-kleurige verkeerslichten

Deze verkeerslichten kom je veruit het meeste tegen bij kruispunten. Een rond verkeerslicht zorgt ervoor dat, op het moment dat jij groen hebt, het verkeer op de kruisende weg rood heeft.
Maar houdt er rekening mee dat zodra jij groen licht hebt, het verkeer aan de overkant ook groen kan krijgen. Dat verkeer komt je dan tegemoet rijden of zal eventueel gaan afslaan. Dit is afhankelijk van de situatie op het kruispunt.
Het ronde verkeerslicht houdt dus ook in dat je geen verplichte rijrichting hebt.
Verkeerslichten met een pijl

Zodra je dit verkeerslicht tegenkomt, dan weet je dat deze alleen geldt voor het verkeer wat die richting op gaat. Als jij groen hebt in deze situatie, dan heeft al het kruisende en tegemoet komende verkeer een rood licht.
Vaak zie je bij deze verkeerslichten ook een voorsorteerstrook.
Kruispunt met rond verkeerslicht
Omdat de kruispunten die voorzien zijn van verkeerslichten met een pijl eigenlijk voor zichzelf spreken, ga ik dieper in op de kruispunten met ronde verkeerslichten.
Deze kruispunten leveren namelijk nog wel eens wat onduidelijkheden op. Zeker op het moment dat de verkeerslichten uitgeschakeld zijn. Wat belangrijk is, is dat je onderstaand rijtje altijd goed in je gedachten houdt:
- Aanwijzingen (bijvoorbeeld verkeersregelaars) gaan boven verkeerslichten
- Verkeerslichten gaan boven verkeerstekens
- Verkeerstekens gaan boven verkeersregels
Nu je dit weet worden onderstaande afbeeldingen gemakkelijker om te begrijpen. Laten we met de eerste beginnen.

Afbeelding 1: Je ziet hierboven een verkeersregelaar met beide armen gestrekt. Dit betekent een stopteken voor het verkeer wat hem van voren en achteren nadert.
Omdat aanwijzingen boven verkeerslichten gaan, mogen beide auto’s met rood licht in deze situatie doorrijden. De auto’s met groen licht MOETEN dus wachten.

Afbeelding 2: De afbeelding hierboven is duidelijk. Verkeerslichten gaan boven verkeerstekens, dus de auto met het groene verkeerslicht mag nu doorrijden.

Afbeelding 3: Omdat beide auto’s groen licht hebben en de ene auto links afslaat, zal deze situatie veilig opgelost moeten worden. Hierbij treden dus de verkeersregels in werking. Recht doorgaand verkeer gaat voor afslaand verkeer.

Afbeelding 4: Omdat beide auto’s linksaf willen slaan, is het hier de bedoeling dat ze voor elkaar langs kruisen. Er is namelijk niet genoeg ruimte om achter elkaar langs te kruisen.
Dit is altijd een lastige situatie, omdat je niet precies weet wat je tegenligger wil gaan doen. Wees in dit geval voorzichtig, kruip rustig naar voren met de auto en kijk wat de ander doet. Let ook goed op dat er geen verkeer achter de auto vandaan komt die rechtdoor wilt rijden.

Afbeelding 5: Je ziet dat de verkeerslichten ‘uit’ staan en de oranje lichten knipperen. In dit geval gelden dus de verkeerstekens en mogen de auto’s op de voorrangsweg als eerste.

Afbeelding 6: Bijna dezelfde situatie als afbeelding 5, maar hier heb je te maken met stopborden. Hier moet je dus sowieso stoppen ook al zie je dat er geen verkeer op de kruisende weg aankomt!
Ik hoop dat ik je met deze info heb kunnen helpen.
Heb je nog vragen? Laat het hieronder weten in de reacties.
Bonustip:
Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?
Reacties