Om veilig aan het verkeer deel te nemen, zijn veel dingen belangrijk. Je zult ver vooruit moeten kijken (minimaal 200 meter), gevaarlijke situaties moeten herkennen, maar ook weten met voor soort kruispunt je te maken krijgt.

In het vorige blogbericht heb ik het over het gelijkwaardige kruispunt gehad. Hoe je deze kunt herkennen en wat de voorrangssituaties zijn.

Vandaag krijg je alles te weten over het voorrangskruispunt. Want hoe herken je een voorrangskruispunt en wie moet je daar voorrang verlenen of voor laten gaan?

Voorrangskruispunt herkennen

Zoals je weet is het belangrijk om heel ver vooruit te kijken. Dat is belangrijk, omdat je dan sneller dingen ziet die voor jou als bestuurder belangrijk kunnen zijn.

Het voordeel van een voorrangskruispunt, ten opzichte van een gelijkwaardig kruispunt, is dat je deze veel sneller kunt herkennen. Hieronder zie je een foto van een gelijkwaardig- en voorrangskruispunt.

Gelijkwaardig kruispunt
Voorrangskruispunt
Voorrangskruispunt

Je zult het vast wel met me eens zijn dat een voorrangskruispunt een stuk makkelijker te herkennen is dan een gelijkwaardig kruispunt. Zeker als de afstand tot het kruispunt nog groter is. Maar hoe komt dat?

Het eerste wat je waarschijnlijk opvalt is het verkeersbord aan de lantaarnpaal. Hieronder zie je hem nog wat duidelijker:

Verkeersbord voorrangskruispunt

Maar wat is dan de betekenis van dit bord? De betekenis is; verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg.

Ik heb het woordje bestuurders even dik gedrukt, omdat dat iets is wat je goed moet onthouden. Dit geldt dus niet voor voetgangers!

Zoek de haaientanden bij een voorrangskruispunt

Helaas kun je er niet altijd vanuit gaan dat er een verkeersbord aanwezig is. Gelukkig is er nog een manier om te zien of je met een voorrangskruispunt te maken hebt.

Je zult ongetwijfeld wel eens gehoord hebben van haaientanden op het wegdek.

Deze heeft daar natuurlijk niets mee te maken 😉

Op de tweede foto hierboven kun je zien op het wegdek. De witte driehoeken die dezelfde vorm hebben als het verkeersbord. Ook hieraan kun je dus herkennen dat je met een voorrangskruispunt te maken hebt.

Klik hier en ontdek 'De Ultieme Rijexamen Gids'

Verkeersborden en voorrang krijgen bij een voorrangskruispunt

De voorbeelden die ik hierboven heb laten zien, zijn situaties waarin JIJ voorrang moet verlenen aan bestuurders op de kruisende weg.

Maar het is natuurlijk ook heel erg fijn om te weten wanneer jij voorrang dient te krijgen van andere bestuurders. Je wilt namelijk niet elke keer op de rem gaan staan als er een bestuurder van rechts komt, terwijl jij op een voorrangsweg zit. Dat levert namelijk zeer onveilige situaties op voor achteropkomend verkeer die niet verwacht dat jij gaat remmen!

Gelukkig word je daarin geholpen dankzij verkeersborden. Hieronder zie je verkeersborden staan die aangeven dat jij voorrang dient te krijgen van bestuurders op de kruisende weg.

1. Verkeersbord voorrangsweg


Je zit op een voorrangsweg, dus jij dient voorrang te krijgen van bestuurders op de kruisende weg. Let op, bij zebrapaden dien je voetgangers uiteraard wel voor te laten gaan.

2. Verkeersbord voorrangskruispunt

Je nadert een voorrangskruispunt, waarbij jij voorrang dient te krijgen van bestuurders op de kruisende weg.

3. Verkeersbord voorrangskruispunt met zijweg rechts

Je nadert een voorrangskruispunt met een zijweg van rechts, waarbij jij voorrang dient te krijgen van bestuurders op de kruisende weg.

4. Verkeersbord voorrangskruispunt met zijweg links

Je nadert een voorrangskruispunt met een zijweg van links, waarbij jij voorrang dient te krijgen van bestuurders op de kruisende weg.

5. Verkeersbord stopbord

Stop! Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg.

Nu weet je hoe je een voorrangskruispunt kunt herkennen. Heb jij nog een mooie tip of heb je nog een vraag? Laat het hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in: