Het is weer zover. Je rijles staat weer op het punt van beginnen en je hebt er zin in, want jullie zouden vandaag de autosnelweg op gaan.

Het gaat super lekker en je rijinstructeur laat je even stoppen op een parkeerplaats. Hij is ook super tevreden met wat hij ziet en geeft je een compliment.

Maar tijdens dat compliment legt hij z’n hand zacht op je bovenbeen. Je schrikt en weet niet zo goed wat je er mee aan moet.

Waarom raakt hij me aan op die manier? Wat moet ik doen?

Het is de grootste nachtmerrie die je als leerling kan overkomen. Je krijgt te maken met een rijinstructeur die je aanraakt op plekken waar je niet van bent gediend.

Helaas verschijnen er nog regelmatig berichten in het nieuws met rijinstructeurs die hun handen niet thuis kunnen houden.

Maar wat kun je eraan doen?

Oordeel niet te snel

We leven tegenwoordig in een tijd waarin elke kleine aanraking al wordt aangezien als aanranding.

Soms gebeurt het nou eenmaal wel eens dat een rijinstructeur snel moet handelen (ingrijpen) waardoor er een aanraking plaatsvindt. Dan moet je denken aan een stuuringreep waarbij je hand wordt aangeraakt.

Dat gebeurt dan niet expres, maar in de ‘heat of the moment’ ontstaat dat. Een nette rijinstructeur zal dan gelijk sorry zeggen. Iets waar je dus absoluut niet meer achter hoeft te zoeken.

Wees dus niet te snel met je oordeel dat je rijinstructeur een (ouwe) viezerik is.

Het wordt natuurlijk een ander verhaal als die aanraking bewust richting armen, benen of gezicht gaan. Of erger…

Wees direct duidelijk

Wat echt belangrijk is op zo’n moment, is dat je direct duidelijk bent. Laat gelijk weten dat je niet gediend bent van zo’n aanraking.

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, omdat je een ouder iemand naast je hebt zitten, maar heb daar alsjeblieft (Oud-Hollands) schijt aan.

Als je dat namelijk doet, krijg je direct een reactie terug. En op basis van die reactie kun je inschatten wat zijn of haar intenties zijn.

Of je ontvangt direct excuses, hij of zij schiet vol in de verdediging of wordt geïrriteerd/boos. Bij de laatste twee reacties kun je gelijk de volgende conclusie trekken; dit was je laatste rijles met deze instructeur.

Dat direct duidelijk zijn is echt belangrijk. Er is dan namelijk nog de mogelijkheid dat dit probleem wordt uitgepraat en opgelost wordt.

Zeg je namelijk niks, dan heeft je rijinstructeur het of niet door of hij/zij denkt dat je het wel prima vindt.

Dus geen angst, gelijk melding van maken.

Licht je ouders in

Het is altijd goed om zo’n situatie met je ouders te bespreken. Is dat niet mogelijk bespreek het dan met vrienden, familie of bekenden.

Op deze manier kun je horen wat zij er van vinden en welke stappen er eventueel ondernomen kunnen worden.

Ook hier geldt weer dat je dit niet moet verzwijgen voor anderen. Erover praten helpt en gaat je helpen een oplossing te vinden.

De meest voor de hand liggende oplossing: andere rijschool zoeken.

Doe aangifte

Handtastelijke rijinstructeur

Als er sprake is van handtastelijkheid of aanranding dan is deze stap logisch. Ga aangifte doen bij de politie.

Helaas is niet zo dat je probleem dan gelijk wordt opgelost, want je zult met bewijzen moeten gaan komen.

Wat je kan helpen is om bij andere (oud) leerlingen te informeren of ze ook hetzelfde mee hebben gemaakt of op dit moment meemaken. Dat kan helpen om een onderzoek te starten.

Maar voor je deze stap zet moet je er uiteraard wel 100% zeker van zijn dat je betast bent of erger.

Laten we hopen dat je hier in ieder geval nooit mee te maken krijgt.

Heb jij ooit zo’n situatie meegemaakt? Laat het hieronder weten in de reacties.

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in: