Je hebt de beslissing voor jezelf genomen om je rijbewijs te halen. Vol goede moed zoek je het internet af om een rijschool te vinden die je een goed gevoel geeft.

Na een tijdje zoeken heb je de keuze uit één van de rijscholen nog niet genomen, want je wilt eigenlijk graag eerst weten wat het gaat kosten. Of nog beter, wat mag een rijbewijs kosten zodat je niet te duur uit bent?

Daar ga je zo meteen een zo goed mogelijk antwoord op krijgen.

Afhankelijk van factoren

Hoe duur je rijbewijs gaat worden is niet gemakkelijk met één bedrag te zeggen. Er zijn namelijk een paar dingen die er voor kunnen zorgen dat het halen van je rijbewijs relatief goedkoop maken of juist een stuk duurder.

Laten we samen eens kijken waar het allemaal van af hangt:

  • Keuze van de rijschool. De ene is goedkoper dan de andere.
  • Hoeveelheid lessen die je nodig hebt.
  • Ga je een tussentijdse toets doen?
  • Slaag je in één keer voor je rij-examen?
  • Slaag je in één keer voor je theorie examen?

Keuze van de rijschool

Hoe duur je rijbewijs gaat worden is afhankelijk van de rijschool waarbij je rijlessen gaat volgen.

De ene rijschool is wat goedkoper dan de ander. En de ene is wat voordeliger dankzij de pakketten die worden aangeboden.

Naast de prijzen kijk je natuurlijk ook naar het slagingspercentage, maar ook wie er je hele opleiding naast je komt te zitten. Je wilt wel dat het klikt tussen jou en je rijinstructeur.

Allemaal belangrijke zaken om in overweging te nemen.

Hoeveelheid lessen

Hoeveel lessen je uiteindelijk nodig hebt, weet je niet van tevoren.

Ben je een supersnelle leerling, dan heb je misschien wel aan 15 lessen genoeg. Maar neem je de stof allemaal wat langzamer op, kan het ook zomaar zijn dat je 50 lessen of meer nodig hebt.

Uiteindelijk weet je pas echt hoeveel lessen je nodig hebt op het moment dat je je rijbewijs hebt gehaald. Je rijinstructeur kan wel een indicatie geven, maar dit is natuurlijk nooit bindend.

Gemiddeld heeft een leerling 39 rijlessen nodig om zijn of haar rijbewijs te halen. (bron:CBR.nl)

De kosten voor een rijles liggen gemiddeld op €41,00.

Tussentijdse toets

Nog een onderdeel wat van invloed is op de kosten van je rijbewijs is het doen van een tussentijdse toets.

Ondanks dat de tussentijdse toets ongekend veel voordelen heeft op het behalen van je rijbewijs, zitten hier wel kosten aan verbonden.

De kosten voor een tussentijdse toets zijn ongeveer €140,00. Maar dit levert je wel weer een hogere slagingskans op voor je rij-examen.

Zeker het afwegen waard dus.

Slaag je in één keer voor je rij-examen?

Stel dat je relatief weinig rijlessen hebt gehad, maar toch 4 keer een rij-examen moet doen. Uiteindelijk ben je dan alsnog een hele hoop geld kwijt.

Een rij-examen kost ongeveer €210,00. Daar zitten ook de kosten bij van de rijschool. Die kosten zijn vaak een half uur rijles van tevoren, rijinstructeur die mee is en het gebruik van de auto.

Je ziet dat niet in één keer slagen dus behoorlijk aantikt.

Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid tot een faalangstexamen. Deze is over het algemeen €50,00 duurder dan een ‘normaal’ rij-examen.

Slaag je in één keer voor je theorie?

Nog zoiets wat afhankelijk is van je totale kosten. Ondanks dat een theorie examen niet het duurste is van de hele opleiding, zul je wel begrijpen dat het na een paar herexamens behoorlijk prijzig wordt.

De kosten voor het theorie examen zijn (in 2020) €34,50. Maar goed, dan moet je natuurlijk ook nog naar de examenlocatie toe en het kost je een hoop tijd.

Des te meer reden om serieus je theorie te leren en hem in één keer binnen te harken!

Totale kosten rijbewijs

Goed laten we alles is even onder elkaar zetten. Voor het gemak ga ik er vanuit dat je een gemiddelde leerling bent, maar wel in één keer slaagt voor het theorie- en rij-examen. Daarnaast doe je ook een tussentijdse toets.

  • 39 rijlessen ­a €41,00 = € 1.599,00
  • Tussentijdse toets = €140,00
  • Theorie examen = €34,50
  • Gezondheidsverklaring CBR = €37,80
  • Rijexamen = €210,00

Totaal kom je dan uit op een bedrag van € 2.021,30. Nu is dit bedrag vrij optimistisch, omdat jij en ik er vanuit zijn gegaan dat je het gemiddelde aantal lessen nodig hebt en voor alles in één keer slaagt.

Het CBR heeft onderzocht dat je op dit moment gemiddeld zo’n € 2.400,00 kwijt bent voor het behalen van je rijbewijs. En dat is inderdaad geen gekke schatting.

Het halen van je rijbewijs is dus een dure hobby. Super mooi als je hem van je ouders krijgt, maar als je het zelf moet betalen is van tevoren goed sparen geen overbodige luxe.

Dus veel werken en een extra spaarpot creëren voor jezelf. 😉

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

, , ,