Het was weer vermoeiend vandaag. Een lange dag op school of werk is eindelijk achter de rug. Wat het extra vermoeiend maakte is de slapeloze nacht die je gehad hebt. Je irriteert je hieraan, want die slapeloze nachten gebeuren de laatste tijd te vaak. Met je laatste restje energie stap je de auto in. Je kunt niet wachten totdat je eindelijk weer thuis bent.

Tijdens de rit merk je dat het steeds lastiger wordt om je ogen open te houden. Snel de muziek hard aan en de airco op standje diepvries. Het helpt heel even, maar al snel zit je knikkebollend achter het stuur. Je bent je niet volledig meer bewust wat er zich om je heen gebeurd. Je weet dat dit levensgevaarlijk is, maar de vermoeidheid wint het van die gedachte…dan plotseling trapt je voorganger vol op de rem. Gevolg is dat je te laat reageert en…BAM! Vol rijd je in de achterkant voor je voorganger en vraagt jezelf af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Je denkt er even over na, maar al snel kom je tot de volgende conclusie; je bent een slachtoffer van vermoeidheid.

Oorzaken vermoeidheid

Wat je hierboven leest klinkt misschien vergezocht, maar dit gebeurt dagelijks op de weg. Vermoeidheid, en dan vooral oververmoeidheid, is een groot probleem. Natuurlijk is ieder mens is wel eens moe. En gelukkig ook maar, want jij en ik moeten wel moe zijn om goed te kunnen slapen. Sterker nog, dat slapen doen we elke dag weer. Maar waar de één ‘gewoon’ lekker 8 uur per nacht kan slapen, daar heeft de ander een stuk meer moeite mee. Met slapeloze nachten als gevolg.

Slaapproblemen komen veel voor. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders boven de 12 jaar heeft hiermee te maken. Maak je dus geen zorgen als je denkt dat je de enige bent met dit probleem. Het is namelijk helemaal niet vreemd als je last van hebt. Maar wat kan dan de oorzaak zijn van deze slaapproblemen? Hieronder vind je een aantal oorzaken:

  • Stress
  • Ziekte
  • Medicijngebruik
  • Verstoord slaapritme
  • Leeftijd
  • Conditie
  • Omgeving (geluiden)
  • Temperatuur
  • Alcoholgebruik

En dit is slechts een kleine greep uit oorzaken, want er zijn er zijn er nog veel meer op te noemen. Maar al deze oorzaken dragen bij aan verkeersonveilige situaties.

Gevolgen vermoeidheid in het verkeer

Dat vermoeidheid en verkeer niet samen gaan, dat is wel duidelijk. Dat zou je bijna in hetzelfde rijtje kunnen plaatsen als alcohol in het verkeer. Dat klinkt hard, maar vermoeidheid en alcohol hebben aardig wat overeenkomsten:

  • Langere reactietijd
  • Afname alertheid
  • Slechtere coördinatie
  • Mindere informatieverwerking

Daarnaast veroorzaakt vermoeidheid ook een andere stemming. Je raakt eerder geïrriteerd en je wordt agressiever tegen andere mede weggebruikers.

Lastig te meten

Om veilig te kunnen rijden, zijn deze gevolgen natuurlijk niet bevorderlijk. Heel simpel gezegd; vermoeidheid zorgt voor onveilige situaties op de weg. Er zijn al diverse onderzoeken uitgevoerd met mensen in een rijsimulator. Hieruit is gebleken dat de mensen die een lange tijd niet mochten slapen en een autorit deden moeite hadden met koers houden. Daarnaast reageerden ze aanzienlijk minder snel op vermindering in snelheid van de voorganger.

Dat vermoeidheid ongevallen veroorzaakt is een feit. Het probleem is echter dat het niet duidelijk is in hoeveel procent van de ongevallen dit door vermoeidheid komt. Helaas zijn er geen cijfers bekent over het aantal ongevallen die hierdoor worden veroorzaakt. De reden hiervan is heel simpel. Het is namelijk heel lastig te bepalen of een ongeval door vermoeidheid komt, omdat het niet meetbaar is. Dit is anders bij alcohol- en medicijngebruik.

Juist wat hierboven staat maakt vermoeidheid zo’n enorm groot probleem. Vaak wordt er namelijk naar oorzaken gezocht die hier achteraf gezien niets mee te maken hebben. Maar zodra er dieper wordt onderzocht, blijkt dat in bijna 25% van de ongevallen vermoeidheid een belangrijke rol heeft gespeeld. Reden genoeg om hier wat tegen te doen.

Wat is de oplossing tegen vermoeidheid?

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, moet je er achter zien te komen wat de oorzaak is. En dat is niet simpel. Zoals ik eerder al aangaf, iedereen is wel eens moe en iedereen slaapt wel eens slecht. Als dat bij een keer blijft is dat geen ramp. Als dat een paar keer gebeurd is dat ook niet iets om je zorgen over te maken. Begint het een patroon te worden? Dan is het tijd om actie te ondernemen, want de veiligheid van jezelf en anderen zet je op het spel.

Maar welke actie moet je dan ondernemen? Een afspraak maken bij de huisarts of flink gaan sporten vlak voor het slapen? De eerste en belangrijkste stap is het ontdekken van de oorzaak. Als je die makkelijk kunt ontdekken, dan kun je daar zelf mee aan de slag gaan.

Voorkom experimenteren

Het belangrijkste is dat je het probleem goed en direct aanpakt. Vermoeidheid is vervelend en daar wil je vanaf, punt. Dan kun je jezelf helemaal suf Googlen en allerlei (vreemde) rituelen vlak voor het slapen gaan uitvoeren, maar gaat dat je helpen? Als je gaat experimenteren is de kans zeer groot dat dit probleem alleen maar groter en het je nog meer gaat frustreren. Met alle gevolgen van dien, zeker als je maar in de auto blijft stappen.

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in: