Zodra je eerste rijles erop zit, is het zaak dat je zo snel mogelijk de volledige controle krijgt over de auto. Dit noemen we voertuigbeheersing.
Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk onder de knie te krijgen, zodat je daarna sneller aan de gang kunt met andere zaken. Denk aan de bijzondere verrichtingen en het kijken in je spiegels.
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het beste advies; oefenen tot je een ons weegt zeker in het geval van leren schakelen.
- Waarom is voertuigbeheersing zo belangrijk?
- Hoe kun je sneller leren schakelen?
- Stappen om sneller te leren schakelen
- Hoe voorkom je dat je hem in de verkeerde versnelling zet?
Waarom is voertuigbeheersing zo belangrijk?
Een onderdeel van voertuigbeheersing is schakelen. Het schakelen van de ene naar de andere versnelling is zeker voor een beginnende leerling nog best lastig.
Je bent in het begin steeds aan het zoeken naar de juiste versnelling. Het gevaar hiervan is dat je gaat kijken naar de versnellingspook. Hierdoor zie je dan niet meer wat er zich voor je gebeurt.
Waarom voertuigbeheersing zo belangrijk is heeft ook te maken met het volgende. In maar liefst 70% van de gevallen zakt een leerling voor zijn of haar rijexamen, vanwege onvoldoende voertuigbeheersing.
Omdat het bijvoorbeeld mis gaat bij het schakelen, gaan de volgende stappen zoals kijken en richting aangeven ook mis. Reden genoeg om hier serieus mee aan de slag te gaan toch?
Hoe kun je sneller leren schakelen?

Om het schakelen zo snel mogelijk onder de knie te krijgen is veel oefenen het beste advies. Tijdens je rijlessen oefen je dit onderdeel vrijwel constant, maar dat is vaak maar een uur per week.
Gelukkig is er een manier om schakelen te oefenen, totdat je rechterarm er bijna af valt. En dat allemaal zonder dat je hiervoor de auto hoeft te starten.
Wat wel belangrijk is, is dat je ouders, andere familieleden of vrienden/vriendinnen een auto hebben. Dit moet natuurlijk wel een schakelauto zijn en geen automaat. Een uitleg waarom het geen automaat kan zijn lijkt me nogal overbodig.
Heb je iemand met een auto gevonden?
Super! Ga dan verder met het volgende stappenplan.
Stappen om sneller te leren schakelen
- Stap de auto in en zorg ten eerste dat deze op de handrem staat.
- Zet de stoel goed en zorg dat je linkervoet goed bij de koppeling kunt.
- De koppeling hoef je niet in te trappen als de motor niet aan staat. Maar doe wel net alsof de motor aan staat en je rijdt.
- Trap het koppelingspedaal in en zet de versnellingspook in de 1e versnelling.
- Om het zo realistisch mogelijk te maken; laat het koppelingspedaal in 3 seconden helemaal omhoog komen.
- Tap weer het koppelingspedaal in en schakel naar de 2e versnelling en laat opnieuw de koppeling in 3 seconden omhoog komen.
- Herhaal deze stappen tot je in de 5e versnelling zit.
- Kijk hierbij gerust naar de schakelpook als dat nodig is, want je rijdt toch nog niet.
- Vergeet niet af en toe je linkerbeen wat rust te geven. Het is een vrij heftige work-out.
- Probeer vervolgens bovenstaande opnieuw te doen door alleen vooruit te kijken en probeer zonder te kijken de versnellingen te vinden. Zet eventueel iemand naast je om dit te controleren.
- Ga net zo lang door, totdat je dit onder de knie hebt. Je zult zien dat je bij je volgende rijles hier direct voordeel van gaat hebben.

Klik hier en ontdek 'De Ultieme Rijexamen Gids'
Hoe voorkom je dat je hem in de verkeerde versnelling zet?
Wat zeker gebeurd als leert schakelen, is dat je de pook in de verkeerde versnelling zet.
Vaak komt dit doordat er teveel kracht op de versnellingspook wordt gezet, waardoor je hem in de versnelling drukt.
Goed om te weten is dat de versnellingspook ook veren heeft. Hierdoor hoef je geen kracht te zetten, maar alleen de pook in de juiste versnelling te geleiden.
Hoe dat eruit ziet zie je in de onderstaande video.
Ik ben benieuwd of je wat met deze tips kunt. Laat hieronder even weten of dit een positief effect op jouw schakelen heeft gehad.
Bonustip:
Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?
Super leuke artikel over rijlessen.
https://drivercompany.nl/