Zodra je eerste rijles erop zit, is het zaak dat je zo snel mogelijk de volledige controle krijgt over de auto. Dit noemen we voertuigbeheersing. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk onder de knie te krijgen, zodat je daarna sneller aan de gang kunt met andere zaken, zoals de bijzondere verrichtingen en het kijken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het beste advies; oefenen tot je een ons weegt zeker in het geval van leren schakelen.

Waarom is voertuigbeheersing zo belangrijk?

Een onderdeel van voertuigbeheersing is schakelen. Het schakelen van de ene naar de andere versnelling is zeker voor een beginnende leerling nog best lastig.

Je bent in het begin steeds aan het zoeken naar de juiste versnelling. Het gevaar hiervan is dat je gaat kijken naar de versnellingspook. Hierdoor zie je dan niet meer wat er zich voor je gebeurt.

Waarom voertuigbeheersing zo belangrijk is heeft ook te maken met het volgende. In maar liefst 70% van de gevallen zakt een leerling voor zijn of haar rijexamen, vanwege onvoldoende voertuigbeheersing.

Omdat het bijvoorbeeld mis gaat bij het schakelen, gaan de volgende stappen zoals kijken en richting aangeven ook mis. Reden genoeg om hier serieus mee aan de slag te gaan toch?

Hoe kun je sneller leren schakelen?

Om het schakelen zo snel mogelijk onder de knie te krijgen is veel oefenen het beste advies. Tijdens je rijlessen oefen je dit onderdeel vrijwel constant, maar dat is vaak maar een uur per week.

Gelukkig is er een manier om schakelen te oefenen, totdat je rechterarm er bijna af valt. En dat allemaal zonder dat je hiervoor de auto hoeft te starten.

Wat wel belangrijk is, is dat je ouders, andere familieleden of vrienden/vriendinnen een auto hebben. Dit moet natuurlijk wel een schakelauto zijn en geen automaat. Een uitleg waarom dat zo moet zijn lijkt me nogal overbodig. 😉
Heb je iemand met een auto gevonden?

Super! Ga dan verder met de volgende stappen:

  • Stap de auto in en zorg ten eerste dat deze op de handrem staat.
  • Zet de stoel goed en zorg dat je linkervoet goed bij de koppeling kunt.
  • Trap de koppeling in en houdt deze continue ingetrapt.
  • Nu kun je vrij schakelen. Ga schakelen van de 1e naar de 2e versnelling, van de 2e naar de 3e enzovoort. Kijk hierbij gerust naar de schakelpook als dat nodig is.
  • Vergeet niet af en toe je linkerbeen wat rust te geven. Het is een vrij heftige work-out.
  • Probeer vervolgens, met ingetrapte koppeling, eens vooruit te kijken en probeer ‘blind’ de versnellingen te vinden. Zet eventueel iemand naast je om dit te controleren.
  • Ga net zo lang door, totdat je dit onder de knie hebt. Je zult zien dat je bij je volgende rijles hier direct voordeel van gaat hebben.

Ik ben benieuwd of je wat met deze tip kunt. Laat hieronder even weten of dit een positief effect op jouw schakelen heeft gehad.

PS Wil je weten hoe je sneller slaagt voor je theorie-examen? Klik hier en lees hoe.

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

, ,