Eerlijk gezegd eerder dan verwacht, maar (naast dat je je haar weer kunt laten knippen) mag je weer rijlessen volgen. Voor veel leerlingen en rijschoolhouders een opluchting, maar er blijven ook een hoop vragen open staan.

Hoe kan dit op een veilige en schone manier? Is het nu wel de juiste tijd om met rijlessen te beginnen? Hoe ziet het rijexamen eruit?

Vragen waar jij misschien nu ook mee zit. Ik ga je helpen met wat handige info om deze coronatijd een stukje makkelijker en duidelijker te maken.

Hygiëne

Hygiëne is een belangrijk iets. Ook voor de coronatijd was hygiëne de gewoonste zaak van de wereld. Tenminste dat zou bij elke rijschool zo moeten zijn.

Na elke leerling even een desinfectie doekje over het stuur, bedieningspanelen en versnellingspook halen, zodat de volgende in een schone auto kan rijden. Dat is nu ook in deze tijd niet anders.

Maar er komt nu nog wat bij. Voordat je rijles begint dient je instructeur een paar controlevragen te stellen. Dat zijn de volgende vragen:

 • Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad?
 • Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten, verkoudheid, kortademigheid of benauwdheidsklachten?

Als je beide vragen met een NEE kunt beantwoorden, mag je je rijles volgen. Is het antwoord op één of beide vragen een JA, dan mag je geen rijles volgen.

Daarnaast mag jij en/of je rijinstructeur besluiten om een mondkapje te dragen. Dat moet je als leerling dan zelf regelen en daar is de rijschool niet verantwoordelijk voor. Of het gezichtsmasker die boven dit artikel staat mag weet ik niet zeker.

Betalingen van lespakketten

Omdat we nu in onzekere tijden leven, en onze ‘geweldige’ overheid zomaar weer kan besluiten om alles dicht te gooien, is het zinvol om over betalingen na te denken.

Het halen van je rijbewijs is duur en juist in deze tijden is een investering van rond de €2000,00 best risicovol. Nu kun je bij de meeste rijscholen in 3 of 4 termijnen dit bedrag betalen, maar vraag eens bij je rijschool na of dit ook per gegeven les zou kunnen gebeuren.

Het is natuurlijk bijzonder lullig als jij een hoop geld overmaakt en 2 weken later de boel weer op slot gaat. In onzekere tijden moeten we wat creatiever worden toch? Nee heb je, ja kun je krijgen!

Je theorie- en rijexamen

Dan nog even over je theorie- en rijexamen, want dit gaat ook even anders dan normaal. Op de website van het CBR staat het volgende:

Theorie-examen

We zorgen dat er in de examenzaal minstens één lege stoel, dat is meer dan 1,5 meter, tussen iedere kandidaat zit. Kom je een theorie-examen doen, dan vragen we je om op het volgende te letten:

 • Heb je ziekteverschijnselen? Verplaats dan je examen. Dit kun je zelf doen of via je opleider. Hier zijn geen extra examenkosten aan verbonden.
 • Zorg dat je 15 minuten voor de start van je examen op de locatie bent. Kom niet eerder naar binnen.
 • Gebruik je de aanmeldzuil; maak dan eerst het beeldscherm schoon met het aanwezige schoonmaakmiddel.
 • Gebruik je een kluisje; maak deze dan eerst schoon met het aanwezige schoonmaakmiddel.
 • Maak je identiteitsbewijs schoon voordat je deze aan een medewerker van het CBR geeft.
 • Je kunt tijdens het examen geen vragen stellen.

Praktijkexamen

 • Heb je ziekteverschijnselen? Neem dan contact op met je opleider om je examen of toets te verplaatsen. Daar zijn geen extra examenkosten aan verbonden.
 • Kom niet eerder dan 15 minuten voor het begin van je examen naar het CBR.
 • Wacht buiten in of bij je examenvoertuig. De examinator komt naar je toe.
 • Tijdens het examen maken jij en de examinator gebruik van een mondkapje. Je krijgt dit mondkapje van het CBR.
 • Maak je identiteitsbewijs schoon voordat je deze aan de examinator geeft.
 • De examinator stelt je de volgende vijf vragen over je gezondheid en bepaalt hiermee of het examen door kan gaan:
  1. Had je een van de volgende klachten in de afgelopen 24 uur: hoesten, neusverkoudheid, koorts van 38⁰Cof meer, benauwdheidsklachten?
  2. Heb je op dit moment een huisgenoot of gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  3. Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab)?
  4. Heb je een huisgenoot /gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
  5. Ben je in thuisisolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand met corona?
 • Voor het examen maak je jouw deel van de auto schoon (portiergrepen, stuur, bedieningspanelen, sluiting gordel). De examinator maakt het deel van de auto schoon waar hij zit.
 • Je instructeur rijdt niet mee tijdens het examen.
 • Je instructeur is niet bij het eindgesprek aanwezig. Hij kan dit gesprek volgen via jouw mobiele telefoon. De telefoon van de instructeur staat hierbij op ‘mute’. Dit zorgt voor rust in de examenzaal.

Een extra rijles met het rijden met een mondkap kan dus geen kwaad.

Laten we hopen dat er in ieder geval snel een einde komt aan deze gekkigheid en dat we snel weer normaal kunnen gaan doen. Dat is echt beter voor alles en iedereen.

Heb jij nog vragen? Stel ze in de reacties hieronder.