Zet de datum 25 maart 2019 alvast maar in je agenda, want op die dag gaat het rijexamen voor de auto veranderen. Heb je examen voor die datum, dan is er niets aan de hand. Maar weet je nu al dat je na die datum examen gaat doen, dan is het zinvol om je alvast even voor te bereiden wat komen gaat.

Om je alvast gerust te stellen, het wordt nu niet opeens compleet anders dan nu. Er worden alleen wat dingen gewijzigd met betrekking tot het zelfstandig een route rijden en de bijzondere verrichtingen.

Wat gaat er veranderen?

Een reden voor het veranderen van het rijexamen, heeft te maken met de dagelijkse praktijk. Als we tegenwoordig ergens naartoe rijden kijken we niet echt meer op de borden, maar volgen we liever ons navigatiesysteem. Dat is inmiddels ook opgevallen bij het CBR. Het navigatiesysteem wordt dus een nog belangrijker onderdeel van het praktijkexamen.

Maar met welke veranderingen krijg je dan te maken? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag. Om het zo overzichtelijk mogelijk voor je te houden, zet ik hieronder de wijzigingen voor je op een rij.

1. Navigatie

Rijexamen maart 2019

Sinds september 2011 moet een lesauto een werkend navigatiesysteem aan boord hebben. Nu kan de examinator nog kiezen of hij je een route laat rijden met de navigatie.

De andere twee keuzes zijn een clusteropdracht of het doorgeven van een oriëntatiepunt. De laatste zal niet meer worden gebruikt en de clusteropdracht wordt alleen nog gebruikt als de navigatie niet werkt. In principe rijdt je dus alleen nog maar met behulp van de navigatie.

2. Bijzondere verrichtingen

Rijexamen auto 2019

Ook de bijzondere verrichtingen gaan anders worden. De stopopdracht (stilstaan achter een geparkeerde auto en daarna vooruit de doorgaande weg op rijden) gaat er helemaal uit. Maar daar komt wel een vervanger voor in de plaats, namelijk recht achteruit rijden.

Daarnaast worden de examinatoren ook preciezer met de parkeeropdracht. Waar je nu nog zelf mag besluiten hoe je parkeert, gaat er vanaf dan gezegd worden of je moet fileparkeren of moet gaan parkeren in een vak.

De overige verrichtingen, zoals een bocht achteruit rijden, omkeren door 3x steken of halve draai en de hellingproef, blijven gewoon in het rijexamen zitten. Hier moet je er twee van uitvoeren, maar mag je wel zelf de plek uitzoeken.

Dit onderdeel vervalt uiteraard als je besluit de tussentijdse toets te doen en daarmee je vrijstelling binnenhaalt.

3. Situatiebevraging

Dit onderdeel vliegt er helemaal uit per 25 maart 2019. Maar deze blijft wel bestaan in de tussentijdse toets, dus je bent er nog niet helemaal vanaf 😉

Dit zijn de eerste veranderingen in het rijexamen voor de auto. Het is niet uitgesloten dat er de komende jaren nog veranderingen bij gaan komen. Alles voor een veiliger verkeer zullen we dan maar zeggen.

Wat vind jij van deze veranderingen? Laat het weten in de reacties hieronder.

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):