Het is één van de eerste vragen die aan een rijinstructeur worden gesteld. Het is ook niet gek dat je wilt weten hoeveel rijlessen je nodig hebt, want het halen van je rijbewijs is natuurlijk al duur genoeg.

Toch is dit (misschien) wel de lastigste vraag die je aan je rijinstructeur kunt stellen. En dat kan ik weten, want ik krijg die vraag ook regelmatig 😉

Maar wat maakt die vraag dan zo lastig?

Feit is dat elke leerling een ander leertempo heeft. De één pakt alles heel snel op en de ander heeft gewoon wat meer tijd nodig.

Om een goed antwoord op die vraag te geven zijn een aantal rijlessen nodig, zodat er een indicatie gegeven kan worden.

Maar meer dan een indicatie kan het niet worden, want ook tijdens de rijopleiding kunnen er dingen veranderen die invloed hebben op het aantal rijlessen.

Gemiddeld aantal rijlessen volgens het CBR

Voordat je de hersens van je rijinstructeur aan het kraken krijgt met deze vraag, is het handig om even te kijken naar het gemiddeld aantal rijlessen die een leerling nodig heeft.

In 2022 heeft het CBR een onderzoek gedaan onder de examenkandidaten. Hieruit is gebleken dat een leerling gemiddeld 43 lessen nodig heeft.

Dat lijkt misschien heel veel, maar denk hier maar eens over na. Je rijdt gemiddeld 30 kilometer in een rijles van 60 minuten. Maken we even de som 43 x 30 = 1.290 kilometer.

Dit is ongeveer de afstand van Amsterdam naar Wenen in Oostenrijk. En binnen dit aantal kilometers wordt er dus van jou verwacht dat je zelfstandig op een veilige manier deel kunt nemen aan het verkeer in een auto.

Of wat dacht je hiervan; een volle werkweek (40 uur) autorijden is ongeveer genoeg om jou zelfstandig en veilig aan het verkeer te laten deelnemen.

Dan valt het aantal uur best wel mee toch?

Wat kan ik doen om het aantal rijlessen zo laag mogelijk te houden?

Gemiddeld aantal rijlessen

Natuurlijk snap ik dat rijlessen volgen duur is. Een goede reden om het aantal zo laag mogelijk te houden.

Maar wat kun je doen om het aantal rijlessen zo laag mogelijk te houden?

Ik heb hieronder een paar bruikbare tips voor je die je zeker gaan helpen om het aantal rijlessen zo laag mogelijk te houden.

Kies een betrouwbare rijschool

Voordat je begint met je rijlessen is het zeer zinvol om je even te verdiepen bij welke rijschool je wilt gaan rijden.

Want het laatste wat je wilt is dat je terecht komt bij een rijschool die een slechte rijopleiding verzorgd. Je wilt immers het aantal rijlessen zo laag mogelijk houden toch?

Vraag bij familie, vrienden en/of kennissen of zij een goede rijschool kennen. Maar neem ook zeker een kijkje op de rijschoolzoeker van het CBR.

Hier kun je namelijk het slagingspercentage van een rijschool zien en het aantal afgenomen rijexamens.

Nu wil het slagingspercentage natuurlijk ook niet altijd alles zeggen, maar je kunt er vanuit gaan dat een rijschool met een slagingspercentage boven de 50% in ieder geval betrouwbaar is.

Begin op tijd met de theorie

Gevaarherkenning 2023

Nog een belangrijke tip om het aantal rijlessen zo laag mogelijk te houden is op tijd beginnen met de theorie.

Hoe eerder je bijvoorbeeld weet wat verkeersborden betekenen, hoe de voorrangsregels werken en hoe je kruispunten kunt herkennen hoe sneller je dit kunt toepassen tijdens je rijlessen.

Dit scheelt je rijinstructeur ook een hoop uitleggen, wat natuurlijk alleen maar tijd kost. En tijd is geld en dus ook meer rijlessen.

Ben je op zoek naar een plek om te starten met je theorie? Hier kun je op één plek voor al je theorie en theorie examens terecht.

Neem per week meerdere rijlessen

Nog een tip om het aantal rijlessen zo laag mogelijk te houden is in het ritme van het autorijden te blijven.

Probeer dus minstens twee keer per week een rijles te volgen, zodat je in het ritme blijft en de lesstof uiteindelijk ook veel beter blijft hangen.

Daarnaast heb je ook minder tijd nodig om er weer in te komen. Als je namelijk één keer per week rijles volgt heb je meer tijd nodig om weer even te wennen aan de auto.

Enorm zonde van de tijd en van je rijlessen.

Blijf naast je rijlessen ook bezig

Het is verleidelijk om na je rijlessen gewoon weer bezig te gaan met je dagelijkse dingen.

Toch is het belangrijk, als je het aantal rijlessen zo laag mogelijk wilt houden, om ook buiten de rijlessen om bezig te blijven met het autorijden.

Hoe je dat doet?

Je hebt bijvoorbeeld Rijbewijshulp.nl waar je lekker veel kennis op kunt doen. Maar bekijk ook video’s op bijvoorbeeld YouTube over van alles over het verkeer.

Makkelijk, leerzaam en het kan je zomaar een aantal rijlessen schelen.

Overweeg een tussentijdse toets te doen

Het doen van een tussentijdse toets bij het CBR kan ook helpen het aantal rijlessen aardig te verminderen.

Na je tussentijdse toets krijg je namelijk feedback van een echte examinator waarmee je dus precies weet aan welke punten je nog moet werken.

Daarnaast kun je ook een vrijstelling voor je bijzondere verrichtingen verdienen.

Hier kunnen je rijlessen dus mooi op worden aangepast, waardoor dat uiteindelijk zou moeten schelen in het totale aantal rijlessen die je nodig hebt.

Nog een pluspunt van een tussentijdse toets, je hebt 15% meer kans om te slagen op je rijexamen.

Wil niet te snel afrijden

Een valkuil waar veel leerlingen in vallen is dat ze te snel willen afrijden.

Gelukkig zijn er een hoop verstandige rijinstructeurs die je daar goed over kunnen adviseren, maar vaak is de wil om af te rijden nogal hardnekkig aanwezig. Ook een klein beetje logisch, want je wilt er zo snel mogelijk mee klaar zijn.

Maar ga pas rijexamen doen als je er echt klaar voor bent. Een goede rijinstructeur kan die inschatting prima maken voor je.

Doe je namelijk te snel rijexamen, dan is de kans groot dat je zakt en meer rijlessen moet gaan volgen. Ik zeg altijd zo; liever 5 rijlessen teveel van tevoren, dan 10 extra rijlessen achteraf.

Heb jij nog goeie tips? Laat het weten in de reacties hieronder.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

,