Boosheid, woede, verdriet, machteloosheid. Op dit moment heb ik geen idee van welke emoties ik last heb.

En eerlijk gezegd valt het niet mee om dit te tikken op m’n toetsenbord, maar het is hopelijk een goeie manier om het even van me af te schrijven.

Ik zal proberen m’n emoties een beetje in te houden, maar excuses alvast als dat even niet lukt.

Afgelopen week voelde ik dit eigenlijk al aankomen. Het was slechts een kwestie van tijd, voordat dit besluit zou worden genomen. Het paniekerige gedrag van de media verraadde het al.

Het aantal besmettingen explodeert dus moeten we in onze schuilkelders gaan zitten en er het liefste nooit meer uit komen. We zijn stout geweest met z’n allen. Zomaar gaan winkelen en op bezoek gaan bij elkaar. Hoe halen we het in ons hoofd om dit te doen? In deze donkere tijden mogen we geen menselijk gedrag vertonen, want dat is levensgevaarlijk.

Dus nu zijn de winkels dicht, de restaurants, de kroegen, tuincentra, kappers en rijscholen. Tot (minimaal) 19 januari 2021.

Het is nooit genoeg

Ik zal niet te ver afdwalen en het bij de rijscholen houden.

De afgelopen maanden hebben gelukkig een hoop rijbewijsleerlingen rijexamen kunnen doen. Er was door de sluiting in maart en april een enorme lijst van uitgestelde examens gekomen, die de afgelopen tijd zo goed als weggewerkt is. Complimenten aan het CBR.

Voor de theorie examens ligt dit helaas net weer even anders. Daar heb je nog steeds te maken met een wachttijd van gemiddeld 3 maanden en dankzij deze sluiting kun je er vanuit gaan dat dat nog verder oploopt.

Tussendoor kregen rijscholen en leerlingen ook nog even te maken met een mondkapjesplicht vanuit het CBR. Dit om besmettingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Vanaf 1 december werd dit wettelijk verplicht.

En wat werken ze goed hè, die mondkapjes.

Maar goed, uit eigen ervaring heb ik gezien dat vrijwel elke rijschool hier gehoor aan heeft gegeven. En ja, ik ook. We deden er alles aan om open te blijven.

Mondkapjes op, auto desinfecteren, ventileren, les bespreken buiten de auto en ik heb zelfs leerlingen en instructeurs gezien die latex handschoenen aan hadden getrokken.

We deden er alles aan om open te blijven.

Maar al hadden we samen in de auto gezeten met een luchtdicht pak aan. Het is nooit genoeg.

Het voelt een beetje als dit; je hebt een 9,5 gehaald voor een toets, maar je krijgt toch huisarrest omdat je geen 10 hebt gehaald.

Hoe nu verder?

Tja, dat is een vraag die bij heel veel rijscholen en leerlingen nu naar boven komt.

Gaat mijn rijschool dit overleven? Wat als dit nog veel langer gaat duren dan 19 januari 2021? Kan ik mijn rekeningen nog wel betalen?

Ik kan helaas niet bij andere rijscholen kijken hoe de situatie is, maar wel bij mezelf. En ik kan niet anders zeggen dat het, als beginnende rijschool, heel pittig gaat worden.

Hoe en wat weet ik nog even niet, maar één ding weet ik wel en dat is dat ik blijf vechten tot het bittere eind. Ik laat me er niet onder krijgen en ik weet zeker dat meer rijscholen er zo in staan. En dat moet ook!

Maar voor jou als leerling is deze tijd niet minder zwaar. Ik heb de afgelopen tijd heel veel goeie en mooie gesprekken gevoerd met jonge leerlingen en daarin is één ding heel duidelijk geworden:

Jullie zijn veel slimmer dan (oudere) mensen denken. Jullie hebben heus wel door wat er in de wereld aan de hand is en wat jullie afgenomen wordt.

Je tiener- en studentenjaren horen de mooiste tijd te zijn van je leven. Lekker de kroeg in in het weekend (of doordeweeks), nieuwe mensen ontmoeten, (lichamelijk) contact hebben met elkaar, leuke dingen doen en geen zorgen hebben over morgen.

In een bizar hoog tempo is dit allemaal van jullie afgepakt.

En we hoeven niet de discussie aan te gaan of je het er nou met deze maatregelen eens bent of niet. Dat is verloren tijd en energie.

Vraag jezelf eens af of die tijd nog terugkomt als we op deze manier doorgaan. Blijven we doorsukkelen van de ene naar de andere onderdrukkende maatregel of kies je liever iets anders?

Welk woord is onlosmakelijk verbonden met het woord rijbewijs?

Iets met vrijheid toch?

Houd je focus

Ik snap dat het niet motiverend werkt dat je nu niet meer kunt rijden. Maar het staat vast dat je straks weer verder kunt gaan met je rijlessen. Dat je nu niet in de auto kunt stappen betekent niet dat je er niet mee bezig kunt zijn. Blijf echt je focus houden.

Als je je autotheorie nog niet hebt gehaald, dan is dit een heel goed moment om dit (serieus) op te pakken. Zeker gezien de onvermijdelijk oplopende wachttijden is het in één keer halen van je autotheorie NOG BELANGRIJKER geworden, zodat je straks niet nog meer vertraging oploopt.

Plekken waar je goed online je autotheorie kunt leren zijn bijvoorbeeld: Theorie-leren.nl en Theorie.nl.

Maar ook op deze website kun je natuurlijk terecht. Op deze pagina kun je namelijk gratis oefentoetsen maken. En kijk ook zeker even deze video’s.

Dan ben je goed voorbereid als je straks weer de weg op gaat.

En hoe moeilijk het ook is, probeer te accepteren dat je nu even niet meer kunt doen. Dat maakt deze situatie even een stukje makkelijker.

Aangezien ik nu veel meer tijd overhoudt, zal ik meer op deze website actief zijn. Schrijf je daarom hieronder even in, zodat je geen artikel hoeft te missen.

[newsletter]

We komen hier op de juiste manier uit.

Dat weet ik zeker.

Sander

Wil jij helpen deze website in de lucht te houden?

Doneer dan nu via Tikkie via deze link:

Nu doneren via Tikkie

Of scan onderstaande QR-code:

Doneren kan al vanaf 1 eurocent. Namens mij alvast hartstikke bedankt!