Daar is ie dan eindelijk. De dag waar je zo enorm naar hebt uitgekeken.
Het begin van meer vrijheid en minder vaak afhankelijk zijn van het openbaar vervoer of je fiets. En dat voor de rest van je leven.
Moet je jezelf alleen wel een beetje gedragen op de weg natuurlijk. 😉
Maar denk eens aan de mogelijkheden die je straks hebt.
Overal naartoe rijden waar je maar wilt. Niet meer eerder weg moeten gaan van dat gave feest omdat je anders de trein/bus mist of wat dacht je van een mooie roadtrip maken door het buitenland?
Zie je het al voor je?
Hou dat beeld vast, maar voordat het zover is zal je eerst aan de bak moeten. En dat begint vandaag met je eerste rijles. Maar hoe gaat zo’n eerste rijles? En hoe ga je dat overleven?
Dit zijn de dingen die je tegen gaat komen om je eerste rijles te overleven:
- Wat kun je doen tegen de zenuwen?
- Wat moet je allemaal doen?
- Hoe zien je eerste meters eruit?
- En zo zit je eerste rijles er alweer op!
Wat kun je doen tegen de zenuwen?

Oké, overleven klinkt nogal dramatisch, want natuurlijk ga je je eerste rijles overleven. Dat zou toch wat zijn als daar altijd twijfel over zou zijn. Je doet het natuurlijk niet alleen, want je hebt (als het goed is) een goede rijinstructeur naast je, die je er doorheen gaat slepen.
Maar voor dat het echt gaat beginnen, is het goed mogelijk dat je best zenuwachtig bent. Straks sta je al een uur van tevoren door het raam naar buiten te kijken of ie al aan komt rijden. Zo ging dat bij mij in ieder geval wel.
Wat bijvoorbeeld kan helpen tegen zenuwen:
- Banaan eten van tevoren
- Geen koffie en energiedrank drinken
- Jezelf afleiden (activiteit, hobby, sporten etc.)
Onthoud goed dat dit heel natuurlijk is en zenuwen erbij horen. Alle nieuwe dingen zijn spannend. Denk nog maar eens terug aan je eerste schooldag. Was ook best spannend toch?
Wat moet je allemaal doen?
Dan is het moment daar. Je ziet de lesauto verschijnen en je hartslag gaat omhoog. This is it, nu gaat het gebeuren.
Je loopt naar buiten en stapt in. En daar zit hij of zij naast je, de rijinstructeur. Het is best grappig dat er nog best veel leerlingen denken dat rijinstructeurs over het algemeen oude mensen zijn. Dat valt allemaal reuze mee, kijk maar naar mij. 😉
Vergeet niet dat de rijinstructeur weet dat dit een mega-spannend moment voor je is. Die zal er ook alles aan doen om jou op je gemak te stellen. Na een paar minuten ga je al merken dat de zenuwen minder worden en dat je hartslag stukken minder wordt.
Maar nu zit je in de auto en moet je gelijk alles kunnen toch?
Onzin natuurlijk. Op het moment dat je rijinstructeur dat serieus zegt, moet je gelijk uitstappen en een andere rijschool zoeken. Je krijgt eerst een uitleg van de rijinstructeur over de auto. Dan moet je denken aan een uitleg over het stuur, de hendels aan het stuur, de pedalen, het dashboard en de verschillende knopjes.
Hoe zien je eerste meters eruit?
Na deze uitleg ga je je eerste meters maken. Gelukkig hoef je niet gelijk de pedalen te bedienen, want het enige wat je hoeft te doen is sturen. Daar krijg je uiteraard hulp bij door middel van tips. Waar je naar moet kijken en hoe en wanneer je moet sturen.
De instructeur regelt het schakelen, gas geven en remmen. Lekker relaxed dus! Deze eerste rijles moet je gewoon zien als een kennismaking tussen jou en de auto. En, ook niet onbelangrijk, kijken of het klikt tussen jou en de instructeur.
Normaal gesproken rijd je met je eerste rijles rond in een omgeving met weinig verkeer en brede wegen.
Toch zijn er rijinstructeurs die hun leerlingen gelijk de eerste les de autosnelweg op sturen. De ene leerling zal dat best aankunnen, en misschien wel leuk vinden, maar de ander zit hier echt niet op te wachten.
Als je het niet ziet zitten om gelijk de eerste rijles de snelweg op te gaan, geef dat dan gelijk aan bij je instructeur. Deze MOET hier ook gehoor aan geven. Onthoud goed dat het om jou draait en niet om de instructeur. Doe alleen de dingen die je echt wilt doen.
En zo zit je eerste rijles er alweer op!

En voordat je de smaak goed te pakken hebt is het uur alweer voorbij. Een uur in de auto is heel snel voorbij. Je zult zien dat het je 100% mee zal gaan vallen.
En dat je het hebt overleeft natuurlijk. 😉
Vanaf dit moment worden de rijlessen ook alleen maar leuker. Je gaat zoveel nieuwe dingen leren om uiteindelijk volledig zelfstandig te rijden.
Dat lijkt nog heel ver weg, maar dat valt best wel mee. Gemiddeld heb je zo’n 39 lessen (39 uur) nodig om uiteindelijk je rijexamen te doen. Dat is geen garantie natuurlijk, want de ene heeft minder rijlessen nodig en de ander juist meer.
Maar je zou dus, als je wekelijks 1 uur rijdt, in ongeveer 40 weken je rijbewijs kunnen hebben. Dat is nog niet eens een jaar.
Moet je nagaan als je 2 uur per week gaat lessen, dan zou je dat roze pasje al binnen een half jaar kunnen hebben.
En dat voor iets waar je de rest van leven plezier van gaat hebben!
Succes met je eerste rijles.

Klik hier en ontdek 'De Ultieme Rijexamen Gids'
Bonustip:
Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?
Reacties