Je hebt er vast wel eens over gehoord; defensief rijgedrag en sociaal rijgedrag.

Van alle ongevallen die gebeuren in het verkeer ligt in 92% van de gevallen de oorzaak bij de mens. In 3% van de gevallen komt het door het voertuig en in 5% van de gevallen komt het door de omgeving.

Nogal een verschil he.

De mens zelf is dus duidelijk de schuldige aan het aantal verkeersongevallen. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?

Tijdens je rijopleiding leer je, als het goed is, om jezelf op een zo veilige manier door het verkeer te bewegen. Kort gezegd; van A naar B rijden zonder dat je ongelukken veroorzaakt. En ongelukken veroorzaken wil natuurlijk niemand die deelneemt aan het verkeer.

Maar toch gebeuren de meeste ongelukken door toedoen van mensen. Redenen hiervan zijn:

  • Gedrag in het verkeer
  • Kennis
  • Vaardigheid in de auto
  • Verkeersinzicht
  • Motivatie
  • Beperkingen (gezondheidsproblemen, alcoholgebruik etc.)
  • Stress
  • Leeftijd

De belangrijkste vraag die dan overblijft is, hoe kun je het aantal ongelukken dan verminderen? En dat antwoord is het toepassen van defensief en sociaal rijgedrag.

Maar wat zijn deze twee vormen van rijgedrag en wat is het verschil?

Wat is defensief rijgedrag?

defensief rijgedrag

Ik er een enorm lang verhaal van maken, maar defensief rijgedrag betekent kort gezegd het volgende:

Rijden met het doel om ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen. Niet alleen door zelf zo min mogelijk fouten te maken, maar ook door fouten van anderen op te vangen.

Maar hoe kom je in de auto tot defensief rijgedrag?

Hierbij zijn vijf punten super belangrijk.

Inzicht

Het hebben van verkeersinzicht is niet makkelijk en komt ook vaak pas met de jaren. Maar je kunt jezelf daar al heel goed bij helpen door de theorie goed te kennen en je ervaring (bijvoorbeeld op de fiets) mee te nemen de auto in.

Daarnaast is het zeer belangrijk om te begrijpen hoe andere deelnemers in het verkeer zich gedragen, zoals (jonge) kinderen en ouderen. Dit helpt bij het kweken van een goede verkeersinzicht.

Oplettendheid

Door steeds oplettend te zijn, is de kans dat je in een ongeval terecht komt al een heel stuk kleiner. Door geconcentreerd te zijn, kun je sneller situaties herkennen en vermijden. Slaapgebrek of alcohol- en drugsgebrek bijvoorbeeld verminderen dit aanzienlijk.

Anticiperen

Dit woord heb je ongetwijfeld ook al eens gehoord. Door constant rekening te houden met dingen die zouden kunnen gebeuren, kun je ervoor zorgen uit de problemen te blijven.

Hieronder een voorbeeld:

(Afbeelding)

Bewust waarnemen

Goed kijken in het verkeer is niet voldoende. Je kunt namelijk wel goed kijken, maar als er vervolgens niets mee doet, dan heeft het kijken weinig zin gehad. Maar op het moment dat je iets gaat doen met wat je ziet, dan ben je bewust bezig met wat je ziet en kun je dus gaan juist gaan handelen.

Voorbeeld:

Je bent aan het inhalen op de autosnelweg en ziet tijdens het inhalen een auto achter je met hoge snelheid naderen. Je geeft vervolgens even extra gas, zodat je zo snel mogelijk ruimte kunt maken voor de andere auto.

Goed reageren

Door op tijd en goed te reageren op situaties kun je ongelukken voorkomen. Ook hierbij is het noodzakelijk dat je van tevoren al weet wat je gaat doen als je dit overkomt. Waar ligt bijvoorbeeld de ruimte om uit te wijken?

De bovenstaande vijf punten maken samen dus defensief rijgedrag.

Wat is sociaal rijgedrag?

sociaal rijgedrag

Het grote verschil tussen defensief en sociaal rijgedrag is, dat je met sociaal rijgedrag juist andere weggebruikers helpt hun fouten op te lossen of juist te helpen.

Een aantal voorbeelden zijn:

  • Bestuurders de ruimte geven om te ritsen bij een rijstrookvermindering
  • Een bestuurder de ruimte te geven bij het invoegen door een rijstrook naar links te gaan
  • Vermijden om door plassen te rijden, zodat de mensen op de stoep niet zeiknat worden
  • Als je op de voorrangsweg bent waar file staat, de bestuurder uit de zijweg de mogelijkheid te geven om er tussen te komen

Belangrijk om te onthouden bij sociaal rijgedrag is dat hierdoor niet de veiligheid in het geding mag komen. Je moet er dus zeker van zijn dat je geen onveilige situatie creëert.

Ik hoop dat het verschil zo duidelijk is voor je.

Heb je nog vragen? Laat het hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in: