Als je het echt over een typische Nederlandse uitvinding wilt hebben dan is dit het wel; de turborotonde.
Waar de ene automobilist fluitend deze rotonde overgaat, staat voor de andere automobilist de turborotonde gelijk aan de hel op Aarde.
Maar wat maakt het dan zo lastig voor sommige mensen? En wat is nou eigenlijk het voordeel van een turborotonde ten opzichte van een gewone rotonde?
Zomaar een paar vragen waar ik je in dit blog antwoorden op ga geven.
En hopelijk zal je na dit artikel met twee vingers in je neus (figuurlijk dan) over een turborotonde kunnen rijden.
Deze onderwerpen ga je tegenkomen:
- Wat is een turborotonde?
- Waarom wordt er gekozen voor een turborotonde?
- Waar moet je op letten bij het naderen van een turborotonde?
- Wat zijn de regels bij een turborotonde?
Wat is een turborotonde?

De turborotonde verschilt behoorlijk ten opzichte van de normale (tweestrooks)rotonde.
De eerste turborotonde werd aangelegd in Nederland in het jaar 2000 op de IJsselmondse Randweg in Barendrecht. Bedenker van deze rotonde was ingenieur Bertus Fortuijn.
Vanwege het hoge aantal ongevallen op rotondes met twee rijstroken, kwam hij met de oplossing die we nu kennen als turborotonde.
Zo herken je een turborotonde:
- Voordat je een turborotonde oprijdt, moet je kiezen welke richting je op wilt rijden en dus een rijstrook kiezen om te volgen
- De spiraal markering moet soepel van binnen naar buiten lopen, zodat je geen extra stuurbewegingen hoeft te maken
- Aan maximaal twee rijstroken op de turborotonde dient voorrang verleent te worden
- Tenminste één rotonde rijstrook dient zich als één geheel aan. Je kunt op die rijstrook dus volledig rond gaan op de turborotonde
- Op elk gedeelte van de rijstrook is de keuze aanwezig om deze te blijven volgen of te verlaten
- Dubbele rijstroken op de hoofdafvoer takken
Al deze kenmerken vind je terug op de afbeelding hierboven.
Waarom wordt er gekozen voor een turborotonde?

In het deel hierboven heb ik het eigenlijk al een beetje prijs gegeven.
Vanwege het hoge aantal ongelukken die gebeurde op rotondes met twee rijstroken, is het idee van de turborotonde ontstaan.
Hoe komt het dan dat er zoveel ongelukken gebeuren op rotondes met twee rijstroken?
Vooral de de zogenaamde flankongelukken komen veel voor op dit soort rotondes. Hieronder zie je op de afbeelding wat hiermee bedoeld wordt:

De auto aan de binnenkant wil van rijstrook wisselen, maar ziet daarbij de auto aan de buitenkant over het hoofd. Het gevolg is dat de auto aan de binnenkant, de auto aan de buitenkant in de flank (zijkant) raakt.
Om deze reden is er dus op het idee gekomen van de turborotonde.
Op deze rotonde moet je een rijstrook kiezen om te volgen en mag je niet van rijstrook wisselen. De lage afscheiding tussen de rijstroken geeft dit ook duidelijk aan.
Dus op het gebied van verkeersveiligheid is de turborotonde zeker een vooruitgang.
Het enige waar je wel goed op moet letten, is dat er nog steeds een hoop automobilisten zijn die niet helemaal door hebben hoe een turborotonde werkt.
Verwacht dus ook hier altijd het onverwachte!
Waar moet je op letten bij het naderen van een turborotonde?

Ondanks dat een turborotonde er anders uitziet dan een gewone rotonde, nader je deze wel op dezelfde manier.
Wat ten eerste van belang is, is dat je weet welke richting je op wilt rijden. Het is namelijk wel handig om gelijk de juiste rijstrook te kiezen, omdat je op de rotonde niet van rijstrook mag wisselen.
Zodra je dat hebt gedaan is het zaak je snelheid te verminderen en op tijd je koppeling omhoog te hebben. Indien je dan namelijk geen voorrang hoeft te verlenen aan een voertuig, kun je gelijk de rotonde op rijden.
Alle bestuurders die op de turborotonde rijden moet je voorrang verlenen, dus hou hier goed rekening mee. Zoek de ruimte om er veilig tussen te komen en zorg dus dat je voorbereiding met schakelen/koppeling in orde is.
Als dat namelijk te lang duurt kan het zo maar zijn dat weer lang staat te wachten op de volgende kans om er tussen te komen.

Klik hier en ontdek 'De Ultieme Rijexamen Gids'
Hoe rijd je veilig een turborotonde op en hoe verlaat je deze veilig?
Nu je eigenlijk alles wel weet over de turborotonde is het zeer fijn om te weten hoe je deze veilig op- en afrijdt.
Hieronder zet ik de beste tips voor je neer hoe je dit veilig doet:
- Voorsorteren is een belangrijk punten bij het naderen van een turborotonde. Kijk dus goed op de borden welke kant je op wilt en welke rijstrook je moet hebben. De pijlen op het wegdek helpen je uiteraard ook. Volg de rijstrook en je komt precies uit waar je wezen moet.
- Voorrang verlenen aan bestuurders op de turborotonde hoort er ook bij. Zorg dat je op tijd klaar bent met de bediening van de auto, zodat je gelijk door kan als er niets is om voorrang te verlenen. Probeer de auto rollend te houden!
- Verlaten van de rotonde doe je net als bij het verlaten van de gewone rotonde. Hoe je dat aanpakt kun je lezen in dit artikel over de rotonde.
- Wisselen van rijstrook is niet de bedoeling als je op de turborotonde rijdt. Rijd je op de verkeerde rijstrook? Blijf deze dan gewoon volgen en zoek verderop een plek om de auto om te keren. Hou het veilig!
Bonustip:
Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?
Klik dan hier om naar Theorie.nl te gaan (beoordeeld met een 9.1!)
Reacties