Duizenden mensen kunnen op dit moment met de auto geen kant op. Een probleem waar ze zelf niet voor hebben gekozen, maar wat ze noodgedwongen moeten accepteren.

Het probleem is namelijk als volgt; het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) slaagt er niet in om rijbewijzen te verlengen. Het treft vooral de mensen van 75+ die niet automatisch hun rijbewijs kunnen verlengen.

Deze mensen dienen namelijk eerst een medische keuring te ondergaan, voordat het rijbewijs verlengt kan worden. Zonder een geldig medisch keuringsbewijs wordt het rijbewijs niet verlengt voor deze mensen. De aanvraag voor verlenging wordt tijdig verstuurd, maar vervolgens duurt het maanden voordat het CBR het nieuwe rijbewijs uitgeeft.

Het CBR komt de laatste jaren al vaker in het nieuws bijvoorbeeld vanwege enorme achterstanden met betrekking tot rijexamen aanvragen. Inmiddels lijkt dat redelijk onder controle, maar een nieuw probleem is dus ontstaan.

Tussenoplossing

De Tweede Kamer had een tussenoplossing bedacht, maar werd afgeschoten door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur):


De Kamer steunde een regeling waarbij gedupeerden zouden mogen rijden met een verlopen rijbewijs mits zij in bezit zijn van een geldige gezondheidsverklaring en een document van het CBR waarin staat dat een verlenging van het rijbewijs is aangevraagd.

Maar volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) levert de regeling – voorgesteld door regeringspartijen D66 en CDA – risico’s op voor de verkeersveiligheid en is het lastig uitvoerbaar en fraudegevoelig. Verder worden mensen van wie het rijbewijs verloopt of is verlopen nu als eerste geholpen bij het CBR, schrijft de bewindsvrouw aan de Kamer. (bron: Telegraaf.nl)

Wat mij betreft een vreemde beslissing. Hoezo is dit namelijk moeilijk uitvoerbaar? Een paar uitzendkrachten zijn toch zo geregeld die deze taak op zich kunnen nemen? Een paar handtekeningen op de brief, stempel en een telefoonnummer voor de politie als ze vermoeden dat het document vals is. Lijkt me geen hogere wiskunde.

Geen oplossing

In plaats hiervan komt de minister met het volgende ‘briljante’ idee om het probleem op te lossen:


Het CBR heeft meerdere tijdelijke maatregelen genomen om de oplopende doorlooptijden van oudere automobilisten tegen te gaan. Zo wordt er extra medisch personeel aangetrokken om de medische dossiers van oudere automobilisten te kunnen beoordelen. De capaciteit van de klantenservice is verder fors opgeschroefd– en wordt verder uitgebreid. De openingstijden van de klantenservice zijn eveneens verruimd. Mensen die al langere tijd bezig zijn en van wie het rijbewijs binnenkort verloopt of verlopen is, worden als eerste geholpen.  (bron: AD.nl)

Dat gaat inderdaad wel helpen, een uitbreiding van de klantenservice. Zo kunnen ze dagelijks nog meer gedupeerde automobilisten van het kastje naar de muur sturen. Ach ja, de hardwerkende burger betaalt hier wel weer voor.

Hoe kan het dat de rijbewijzen nog steeds niet door de gemeenten zelf worden uitgegeven, zoals dat wel bij paspoorten gebeurd? Een oplossing die in één klap dit probleem oplost.

Het is mij een raadsel.

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

, , ,