Nu je (als het goed is) goed bent voorbereid op je auto theorie examen, is het wel fijn om nog een aantal dingen te weten.

  • Hoe meld ik mezelf aan voor een examen?
  • Wat moet ik meenemen voor je examen?
  • Hoe ziet het examen eruit en welke onderdelen zijn er?
  • Wat gebeurt er als ik niet slaag?

Het goed leren van de theorie is belangrijk, maar een goede voorbereiding ook. Er is niets meer vervelend dan er op het laatste moment achter komen dat je dingen vergeten bent mee te nemen, waardoor je geen examen kunt doen.

Aanmelden voor auto theorie examen

Voordat je examen kunt doen, is het belangrijk dat je jezelf eerst aanmeldt. Wat je daar voor nodig hebt is een Digid. Heb je deze nog niet, dan moet je deze eerst aanvragen via digid.nl.

Ik ga er nu even vanuit dat je deze wel hebt, dus kun je hier jezelf aanmelden voor het auto theorie examen. Zodra je bent ingelogd wijst het zich vanzelf wat je moet doen.

Houdt er goed rekening mee dat je voor jezelf de juiste locatie en tijdstip uitzoekt. De wachttijd voor een theorie examen verschilt nog wel eens, maar over het algemeen is het 2 weken. Om zeker te zijn dat je snel examen kunt doen, nadat je de stof goed begrijpt, zou ik je aanraden niet te lang te wachten met aanmelden.

Nadat je jezelf hebt aangemeld, krijg je een bevestiging per e-mail. Je kunt er ook voor kiezen het per post te laten versturen, maar dan betaal je verzendkosten.

De kosten voor het auto theorie examen zijn (in 2020) €34,50.

Je kunt eenmalig kosteloos je theorie examen verzetten. Dit kan tot 7 dagen van tevoren. Binnen 7 dagen kun je je examen alleen nog verzetten naar een eerder moment.

Wat neem je mee en waar meld je jezelf aan?

Gelukkig hoef je niet heel veel mee te nemen naar je theorie examen. Scheelt weer een hoop sjouwen. 😉

Zorg dat je de volgende dingen meeneemt:

  • Legitimatiebewijs (controleer goed of deze nog geldig is!)
  • Je reserveringsnummer (deze staat in de bevestiging)

Dat valt best wel me toch?

Zodra je bent aangekomen op je examenplek, probeer hier minimaal 15 minuten van tevoren te zijn, kun je jezelf eerst aanmelden bij de aanmeldzuil. Hier moet je je reserveringsnummer invoeren en kun je de gegevens controleren.

Stop je spullen, behalve je legitimatiebewijs, in een kluis. Je mag namelijk geen spullen mee de examenzaal in.

Dan is het wachten totdat je aan de beurt bent. Je kunt op de schermen in de wachtruimte zien wanneer je aan de beurt bent.

Als je wordt opgeroepen controleert een medewerker nog even je legitimatie voordat je de zal binnen loopt. En dan mag je plaats nemen bij het nummer wat je hebt toegewezen gekregen.

Onderdelen theorie examen

Toen ik 16 jaar geleden (ik word oud) m’n auto theorie moest halen bestond het examen uit 50 vragen, waarvan ik er maximaal 6 fout mocht beantwoorden. Een vrij simpele opzet dus.

Hoe anders is dat vandaag. Je krijgt nu maar liefst 65 vragen verdeeld in drie onderdelen. En alle drie de onderdelen MOET je voldoende afsluiten. Anders is het klaar en ben je gezakt.

Maar waarom is dat zo veranderd ten opzichte van vroeger? Het antwoord is heel simpel, het verkeer is drukker geworden en daardoor ook een stuk lastiger.

Laten we eens kijken welke onderdelen je allemaal onder je neus geschoven krijgt.

Gevaarherkenning

Gevaarherkenning is al jaren onderdeel van het examen. Dit onderdeel bestaat uit 25 vragen waarvan je er minimaal 13 goed moet hebben. Dat lijkt makkelijk te doen, maar onderschat dit onderdeel zeker niet.

De vragen bestaan uit foto’s waarop je bepaalde verkeerssituaties ziet. Aan jou dan om te beslissen of je remt, je gas loslaat of niets doet. En dat moet je binnen 8 seconden kunnen beslissen.

Kennisvragen

Het onderdeel kennisvragen bestaat uit 12 vragen waarvan je er maximaal 2 fout mag hebben.

Welke kennisvragen kun je dan verwachten?

Vragen als; ‘wat is de minimale profieldiepte van een autoband?’ of ‘Wat is de maximale alcohol promillage die je in je bloed mag hebben als je wilt autorijden?’.

Inzichtvragen

Dit onderdeel bestaat uit 28 vragen waarvan je er maximaal 3 fout van mag hebben.

Welke inzichtvragen kun je verwachten?

Denk aan vragen waar je een bepaalde verkeerssituatie ziet, waarop bijvoorbeeld gevraagd wordt:

  • Wat doe je in deze situatie?
  • Waar houd je rekening mee?

Ook een lastig onderdeel, dus neem daar goed je tijd voor.

Gelijk na je examen zie je in je beeld of je geslaagd bent of niet.

Wat als ik niet slaag?

Helaas kan het gebeuren dat je niet in één keer slaagt voor je examen. Onthoud goed dat dit echt geen schande is. Het theorie examen is echt geen makkie, dus wees daarmee niet te streng voor jezelf. Ga zo snel mogelijk weer een nieuw examen inplannen. De aanhouder wint!

Klaar voor?

Nu je alles weet ben je er helemaal klaar voor! Aangezien beelden vaak nog meer spreken dan woorden, zie je hieronder een video over het theorie examen en hoe het eruit ziet:

Heel veel succes! 🙂