Op het moment van schrijven staat de winter weer voor de deur. Een periode van natte en koude omstandigheden.

Het is ook het seizoen waar er voor de pechhulpdiensten topdrukte aanbreekt. Vooral op het moment dat de temperaturen onder de 0 graden gaan, ontstaat er bij veel auto’s een groot probleem.

Je hebt net alle ramen schoon gekrabd en stap vervolgens in de auto. Vervolgens pak je de autosleutel en steekt deze in het sleutelgat. Je draait de sleutel om en…

Niets.

De auto start niet meer en je kunt geen kant op.

Compleet waardeloos als dit gebeurd en helaas gebeurd dit ook vaak op het verkeerde moment.

Met als gevolg dat je moet wachten op de pechhulpdienst. En als je mazzel hebt krijgen zij je accu nog aan de praat, maar de kans is groot dat je een nieuwe accu moet aanschaffen.

En helaas kost een nieuwe accu ontzettend veel geld. Des te meer reden om eens te kijken hoe je dit soort situaties kunt voorkomen.

Aan de buitenkant van je accu kun je nu eenmaal niet zien hoe de toestand is. Kun je een accu dan laten reviseren? En nog beter, kun je een accu zelf reviseren zonder dat je (veel) technische kennis hebt?

Een goed moment om daar eens even samen naar te kijken.

Inhoud

Hoe werkt een accu eigenlijk?

Voordat we gaan kijken naar hoe je een auto accu kunt onderhouden of reviseren, is het best interessant om te kijken hoe een accu werkt.

Net zoals de batterij in je telefoon of tablet zit er in een auto accu elektrische energie. Deze energie is nodig om in eerste instantie de auto te starten.

Zoals je weet moet je af en toe je telefoon of tablet opladen. Voor een auto accu werkt dat precies hetzelfde, alleen hoef je deze niet in het stopcontact te stoppen. Tenzij je een elektrische auto hebt.

De accu van een auto wordt opgeladen door een dynamo. De dynamo gaat werken zodra de auto wordt gestart. De dynamo zorgt er dus voor dat de accu weer wordt bijgeladen.

De binnenkant van een accu

De uitleg hierboven is vrij simpel, maar hoe ziet het er dan aan de binnenkant van een 12-volt accu eruit?

Hieronder zie je een afbeelding hoe een auto accu er aan de binnenkant uitziet:

Om het verhaal niet te technisch te maken, zal ik een poging wagen om het zo simpel mogelijk uit te leggen.

Een 12-volt accu bestaat uit (meestal 6) geschakelde cellen die ieder een positieve en negatieve plaatset bevatten.

De positieve platen bevatten loodoxide en de negatieve platen bevatten lood. Deze platen zijn ondergedompeld in een oplossing van zwavelzuur.

Alle materialen samen veroorzaken, in combinatie met de zwavelzuuroplossing, een spanning. Deze spanning levert dus stroom, maar de combinatie van de materialen en de zwavelzuuroplossing veroorzaken een chemische reactie, waardoor de spanning daalt.

Op het moment dat je de accu oplaadt, vinden er omgekeerde chemische reacties plaats, waardoor elektrische energie wordt opgeslagen in de accu.

Dat is kort uitgelegd hoe een 12-volt accu werkt. Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

Wat kan je doen om je auto accu in goede conditie te houden?

Een accu is prijzig, dus het moment van vervangen wil je ook zo lang mogelijk uitstellen. Maar kun je de levensduur van je accu zo lang mogelijk maken?

Het antwoord is (gelukkig) ja!

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om zo lang mogelijk van je accu te blijven genieten:

  • Rijd niet teveel korte ritjes. Door de korte ritjes wordt de accu telkens niet volledig opgeladen, waardoor de accu veel meer te lijden heeft
  • Houd de polen van de accu schoon. Controleer regelmatig of de accupolen geen sporen van roest vertonen. Dit vermindert namelijk de geleiding van stroom. Dit kun je schoonmaken met anti-roest pasta of cola. Ja je leest het goed, met cola. Maak daarna de polen wel goed schoon met een doek.
  • Vermijd extreem koude en warme plekken. Als het mogelijk is, parkeer dan bij extreme kou of hitte je auto binnen. Accu’s kunnen namelijk slecht tegen extreme kou en hitte. Kun je de auto niet binnen parkeren? Gebruik een autohoes, dit werkt goed tegen extreme temperatuurschommelingen.
  • Houd de accu zelf ook schoon. Voorkom dat er (veel) vuil op de accu blijft zitten. Dit vermindert de levensduur van je accu.
  • Zorg dat de accu goed vast zit en niet kan gaan schuiven. Hierdoor kan de accu of de aansluitingen van de accu beschadigen.

Hoe komt het dat een auto accu het vaak in de winter begeeft?

Zoals ik hierboven al heb uitgelegd houden accu’s niet van extreme temperatuur verschillen. Vooral bij kou levert je accu minder vermogen dan normaal.

Op het moment dat de temperatuur onder de 10 graden duikt, verliest een accu ongeveer een derde van zijn vermogen. Dat klinkt als best wel veel en dat is het ook.

Daarnaast vraagt de motor van je auto door de kou ook juist meer van je accu. Vaak merk en hoor je dit als je de auto met koud weer wil starten. Het gaat allemaal wat moeizamer.

Een accu in een goede conditie kan dit nog wel aan, maar voor een accu die aan het einde van z’n levensduur zit en/of slecht is onderhouden kan dit de doodsteek betekenen.

Het is dus belangrijk om je accu in goede conditie te houden, zodat je van de winter niet voor vervelende verrassingen komt staan.

Wel of niet je auto accu zelf opladen?

Op het moment dat je accu leeg is, of het niet meer doet, wil dat niet gelijk zeggen dat je accu stuk is.

Om zeker te weten of je accu stuk is of dat ie gewoon leeg is, kun je de accu aan een acculader leggen. Maar het opladen van je accu wil je uiteraard wel veilig doen.

Als je zelf je accu wilt opladen op een veilige manier, let dan op de volgende zaken:

  • Zorg dat je accu altijd laadt in een goed geventileerde omgeving. Tijdens het opladen kunnen er namelijk schadelijke dampen vrijkomen die je liever niet wilt inademen.
  • Houd vuur en vonken ver weg van je accu tijdens het laden! Lijkt logisch, maar helaas gebeurt het nog wel eens met een ontploffing als gevolg.
  • Kies de juiste acculader voor je accu. Het aanbod acculaders wat je kunt vinden op internet is enorm, dus laat je hierover goed informeren. Eén van de beste websites met goede en betrouwbare acculaders is Acculaders.nl.

Hier vind je nog veel meer info over acculaders.

Dus het antwoord op de vraag of wel of niet zelf je accu moet opladen, is dat dat helemaal niet onverstandig is omdat dat je een hoop geld kan besparen. Houd echter wel de veiligheid in de gaten!

Het zelf reviseren van je (auto) accu een goed idee?

Accu zelf reviseren

Hoe zou je het vinden om vrijwel nooit meer een nieuwe accu aan te schaffen?

Dat klinkt in eerste instantie nogal ongeloofwaardig. Een accu heeft nou eenmaal een bepaalde levensduur en na die levensduur zal je een andere accu moeten aanschaffen.

Uiteraard is het goed onderhouden van je accu een voorwaarde, maar wist je ook dat je een accu (zelf) kunt reviseren?

Het reviseren van je accu is iets anders dan repareren. Bij reviseren zorg je er namelijk voor dat je bepaalde onderdelen vervangt voordat deze stuk gaan.

Dat kan je op termijn ontzettend veel geld schelen.

Hoe je een accu kunt reviseren wordt beschreven in het Accu Revisie Programma van Joop Koot.

Ik wil je graag aanraden om eens een kijkje te nemen op die website. Ook als het niet om je auto accu gaat maar bijvoorbeeld ook om je:

  • Laptop accu
  • Telefoon accu
  • E-bike accu
  • Loodzuur accu’s
  • Lithium-ion (Li-ion) accu’s

Wat je op deze website gaat vinden zijn namelijk manieren om veel soorten accu’s zelf te reviseren, waarbij technische kennis van accu’s niet nodig is.

Dat klinkt nogal optimistisch, maar mensen die dit hebben uitgeprobeerd zijn hier toch wel behoorlijk enthousiast over.

Het lijkt dus mogelijk om zelf je accu te reviseren. Wil je hier meer te weten over komen?

Bekijk dan hier of het reviseren van je accu wat voor jou is.

Gemiddeld aantal sterren
Geef hier jouw aantal sterren voor dit bericht
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geplaatst in:

Zoekwoord(en):

, , , ,